Медия без
политическа реклама

ГЕРБ, БСП и ДПС спечелиха от парламентарната криза

Трите стари формации получиха от новите това, което очакваха

29 Апр. 2021Обновена
И днес не се размина без схватка в пленарната зала.
БГНЕС
И днес не се размина без схватка в пленарната зала.

Народното събрание успя да заработи в четвъртък, въпреки заплахите, които отправиха предния ден ГЕРБ и БСП, че ще го блокират. Веднага пролича и кои са печелившите от разразилата се парламентарна криза - партията на Бойко Борисов, социалистите и ДПС.

В сърцето на раздора беше работната програма на депутатите. Ива Митева - председателят на Народното събрание, обяви пред колегите си, че на председателския съвет на парламентарните групи е достигнат компромис - на пленарното заседание в четвъртък ще се работи само по изменения в парламентарния правилник и поправки в Изборния кодекс. Това означава, че от първоначалния дневен ред са отпаднали промените в Закона за политическите партии, които орязваха държавната субсидия за политическите формации, както и предложенията за създаване на две анкетни комисии - за инцидента при Росенец и за полицейското насилие на миналогодишните протести.

Очевидно е кой е облагодетелстван от тази промяна в програмата. За ДПС Росенец е болезнен въпрос, тъй като засяга почетния лидер на движението Ахмед Доган. А идеята за комисия за полицейското насилие е пряко насочена срещу ГЕРБ, която като управляваща партия контролираше вътрешното министерство.

БСП също извлече полза от кризата. Соцлидерът Корнелия Нинова настояваше редица приоритетни за левицата законопроекти да влязат за разглеждане в парламентарните комисии. Това бяха промени в Закона за местните данъци и такси, в Закона за семейните помощи за деца и в Кодекса за социално осигуряване. Нинова направо обяви, че партията й няма да подкрепя програмата на Народното събрание, докато не се започне работа по тези проекти. По-късно стана ясно, че всичките й предложения са били включени за обсъждане на заседанието на парламентарната бюджетна комисия на 5 май.

Кой как приема ситуацията

От "Има такъв народ" смятат случилото се в сряда като саботаж на парламента. "Искам да задам два въпроса: как партия "Има такъв народ" да работи пълноценно в парламент, който не задкулисно, а предкулисно, саботира своята собствена основна функция? Как се очакваше "Има такъв народ" да приеме фалшивата подкрепа от 165 депутати, както твърди г-н Борисов? Има такъв народ би станл веднага заложник на тези 165 депутати", заяви от трибуната депутатът от партията Филип Станев. Той не коментира орязания дневен ред, а само си пожела: "Дано днес да работим по същество, а не да правим сеир по медиите."

Далеч по-агресивно се държаха от ГЕРБ, които упрекнаха останалите политически сили, че са се спазарили за новата работна програма. "Кой клекна сега за Росенец, да видим? Няма я точката за политическите партии. А, сега, да видим кой клекна за субисидията и на кого?", попита депутатът Тома Биков, съпроводен от аплодисментите на съпартийциите си. И обвини хората на Трифонов, че "правят преврат" с промените в Изборния кодекс и с опита си да закрият специализираните съдебни органи. Нищо не спомена обаче за комисията по повод полицейското насилие.

Тази тема подхвана Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!", който обърна внимание, че сега депутат от ГЕРБ е бившият вътрешен министър по време на протестите Христо Терзийски. "Причината той да бъде тук сред нас е, че никой от тях не иска временна комисия на Народното събрание, която да разследва защо еничарите на ГЕРБ биха, изтезаваха и влачиха български граждани – жени, деца, младежи, възрастни хора. Това е причината, поради която временната комисия беше извадена от дневния ред", гръмко обяви Хаджигенов.

Това разгневи ексшефа на МВР. "Ако тези полицаи не бяха там, на поста си, в България щеше да има гражданска война", засегнато отвърна Терзийски.

 

Парламентът е заплашен от траен блокаж. Това стана ясно в сряда, когато старите формации в Народното събрание - ГЕРБ, БСП и ДПС, провалиха заседанието му, като гласуваха срещу предложения от ръководството на парламента дневен ред.

 

Последвайте ни и в google news бутон