Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и БСП заплашиха трайно да блокират работата на парламента

Двете формации се заканват, че докато дневният ред на Народното събрание не бъде подчинен на исканията им, заседания няма да има

28 Апр. 2021Обновена
Заседанието безславно приключи преди да е започнало.
Илияна Кирилова
Заседанието безславно приключи преди да е започнало.

Парламентът е заплашен от траен блокаж. Това стана ясно в сряда, когато старите формации в Народното събрание - ГЕРБ, БСП и ДПС, провалиха заседанието му, като гласуваха срещу предложения от ръководството на парламента дневен ред. Така се оказа, че депутатите няма какво да вършат и заседанието трябваше да бъде прекратено.

От изявления на представители на ГЕРБ и БСП стана ясно, че работната програма, както беше представена, не им харесва и ще продължат да я бламират, докато новите формации - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", не се съобразят с исканията им да се изменят приоритетите на парламента.

Около 10 часа сутринта се проведе председателски съвет на Народното събрание, в който участват всички парламентарни групи. От него стана ясно, че парламентът ще се събере отново в четвъртък. На обяд председателят на НС Ива Митева съобщи, че заседанието тогава ще се проведе с дневен ред, в който влизат промените в парламентарния правилник и в Изборния кодекс. Дали старите формации ще се съобразят с тази договореност, предстои да видим.

Какво се случи

В началото на заседанието нищо не предвещаваше подобно развитие. Единственото различно от другите пленарни заседания беше, че депутатите вече можеха да използват устройства с биометрични данни, когато се регистрират или гласуват.

Проектът на програмата включваше изменения в парламентарния правилник, първо четене на промени в Закона за политическите партии, с които се предвижда да се намали до 1 лев на глас държавната субсидия за политическите сили, второ четене на поправките в Изборния кодекс, както и създаването на две анкетни комисии - за инцидента край Росенец и за полицейското насилие по време на протестите миналата година. Водещият заседанието Кристиан Вигенин от БСП подложи проекта на гласуване - и неочаквано той не беше приет.

"Сега, като че ли не сме изпадали в такава ситуация, поне аз не съм", объркан каза Вигенин. Пленарната зала реагира с бурен смях, на което Вигенин контрира: "Чакайте, чакайте, може някой да поиска прегласуване."

Такова поиска Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!". "Част от вота не можа да се реализира на някои от машинките, които натискахме", мотивира се Бабикян, който също не можеше да сдържи усмивката си.

Повторното гласуване не помогна - само 79 депутати подкрепиха дневния ред, 6-има бяха против, а цели 123-ма се въздържаха. Не можеше да става и дума, че са се объркали, тъй като разпределението по парламентарни групи показа ясно, че ГЕРБ, БСП и ДПС са гласували против програмата, а "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" я бяха подкрепили.

"Досега не сме изпадали в такава ситуация, но има и такива моменти", окуражително коментира Вигенин. В залата се чуха ръкопляскания, което го принуди да порицае колегите си, че "това не е моментът за аплодисменти". "След като седмичната програма не е приета, следователно Народното събрание няма какво да гледа в момента и през тази седмица. Предлагам да се събере председателският съвет. Председателят на Народното събрание може да насрочи извънредно заседание във всеки един момент и да се надяваме, че това ще се случи", обясни соцдепутатът. И закри заседанието.

ГЕРБ недоволства заради Изборния кодекс

От коментар на депутата от ГЕРБ Тома Биков се разбра, че основната причина партията му да отхвърли програмата е включването на промените в Изборния кодекс на "Има такъв народ". Биков обясни, че новите формации в парламента искат да изменят закона за една нощ, което би поставило под риск бъдещите избори. Изявлението му изглежда странно на фона на заповедта, която партийният лидер Бойко Борисов даде публично на своите депутати - да подкрепят изцяло предложенията на новите парламентарни формации.

На въпроса дали депутатите ще се съберат, за да работят, Биков отвърна: "Това зависи от останалите партии." А неговата ще продължи да гласува "въздържал се" по този ред.

БСП: Не гледате законопроектите ни, така ще бъде

Соцлидерът Корнелия Нинова излезе на специален брифинг с депутатите си, на който обяви, че не са подкрепили програмата, защото законодателните им предложения не се разглеждат - преди всичко, в закона за местните данъци и такси, в Кодекса за социално осигуряване и в закона за семейните помощи за деца.

"Затова днес се въздържахме от програма, в която има лобистки текстове, има всякакви интереси, но не и най-важният интерес – интересите на хората ... Докато тези закони не бъдат включени и обсъдени, така ще бъде", отсече Нинова. А за координацията, която показаха ГЕРБ, БСП и ДПС, тя коментира: "Ние не носим отговорност за решенията на други партии."

Сянката на Росенец плаши ДПС

От ДПС запазиха мълчание. Фактът, че в проектопрограмата присъстваше създаването на комисията за Росенец, свързана с почетния лидер на движението Ахмед Доган, вероятно обяснява гласуването им от сутринта.

Борисов: На умните и красивите не им се работи

С много жлъч и ярост коментира случващото се премиерът в оставка Бойко Борисов. "Днес е Велика сряда - ден на предателството, и неслучайно и парламентът не се събра да работи, защото голяма част от умните, красивите, знаещите и можещите не ходят на работа. Те обичат да спят до късно, друг да работи, а те да му намират кусур ... Тъжен ден е днес. За една шепа парички тези хора са предали господа, Юда, а тези предадоха мечтите, очакванията на много хора. ", обяви той пред министрите си.

"Единствено се водят от злобата, от своята некадърност, национални предателства. И колкото повече виждат, че са некомпетентни, неподготвени да управляват, толкова по-злобни стават", продължи Борисов. "При 165 души мнозинство анти-ГЕРБ нямат и кворум. Напомням им, че кворумът е задължение на управляващите. На тези, които с единодушие си приеха председател, зам.-председатели и комисии", коментира още той.

"Демократична България": В политическа криза сме

"ГЕРБ, БСП и ДПС днес бламираха работата на парламента и провалиха възможността да се приеме промяна на изборните правила. Хората очакваха да свършим поне това", коментира ситуацията съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. По думите му при очерталите се ясни разделителни линии и общото гласуване на ГЕРБ, БСП и ДПС се вижда, че е трудно да се излъчва мнозинство за истински реформи.