Медия без
политическа реклама

ГДБОП привика бивш депутат заради критика към службите

Антимафиотите проверяват Ивайло Мирчев след твъденията му, че разузнаването ни е пробито от руско влияние

31 Авг. 2022
Ивайло Мирчев от "Демократична България"
БНР
Ивайло Мирчев от "Демократична България"

Бившият депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев беше привикан в ГДБОП днес, съобщи bTV. Поводът е образувана проверка заради негови твърдения, че част от службите ни за сигурност са под руско влияние. Мирчев беше разпитван около половин час.

Той обясни, че е донесъл на антимафиотите доклад на центъра за стратегически изследвания за руското влияние в Източна Европа и България. "В този доклад има данни, че част от службите не работят за интереса ни. В случая това са Държавна агенция "Разузнаване" и военното разузнаване", коментира Мирчев пред bTV.

През юли бившият депутати заяви в телевизионно интервю, че българските служби са пробити и в тях има хора, които не работят за България. Като пример за пробив Мирчев даде "Капитан Андреево", където е имало сигнали за контрабанда, а службите нищо не правят. Военното разузнаване пък в безпрецедентно за историята си съобщение го обвини в недопустими внушения. "Недопустими са внушенията от последните два дни в националните медии, че „военното разузнаване не работи в интерес на България“, написаха на сайта си Служба "Военно разузнаване".

"Без да се базира на доказателствен материал, подобно изказване уронва престижа,накърнява достойнството и подлага на съмнение безспорния професионализъм на военните разузнавачи от не едно поколение. С това твърдение се погазва офицерският пагон на стотиците служители на най-старата българска разузнавателна служба, които служат в името на националните интереси", твърдят от военното разузнаване и добавят, че изпълняват задачите си в пряка координация и тясно сътрудничество с разузнавателната общност на НАТО и ЕС, като приносът й е високо ценен.

Българските служби са пробити. В тях има хора, които не работят за България. Това обяви по БНТ депутатът от "Демократична България" Иво Мирчев.   По думите му ДАНС е най-малко проблемна, а най-проблемни били Държавна агенция "Разузнаване" и Военното разузнаване.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата