Медия без
политическа реклама

Депутатът Ивайло Мирчев: Българските специални служби са пробити

Той атакува директно цивилното и военното разузнаване, но от второто го обвиниха в недопустими внушения

04 Юли 2022
архив
Ивайло Мирчев

Българските служби са пробити. В тях има хора, които не работят за България. Това обяви по БНТ депутатът от "Демократична България" Иво Мирчев. 

По думите му ДАНС е най-малко проблемна, а най-проблемни били Държавна агенция "Разузнаване" и Военното разузнаване. Като пример за пробив Мирчев даде "Капитан Андреево", където е имало сигнали за контрабанда, а службите нищо не правят. Мирчев обяви, че ако ДБ са в управлението, ще настояват за категорична реформа в тези служби. 

Депутататът от ДБ изкара от анонимност военното разузнаване, което в безпрецедентно за историята си съобщение го обвини в недопустими внушения. Недопустими са внушенията от последните два дни в националните медии, че „военното разузнаване не работи в интерес на България“, написаха на сайта си Служба "Военно разузнаване". "Без да се базира на доказателствен материал, подобно изказване уронва престижа,накърнява достойнството и подлага на съмнение безспорния професионализъм на военните разузнавачи от не едно поколение. С това твърдение се погазва офицерският пагон на стотиците служители на най-старата българска разузнавателна служба, които служат в името на националните интереси", твърдят от военното разузнаване и добавят, че изпълняват задачите си в пряка координация и тясно сътрудничество с разузнавателната общност на НАТО и ЕС, като приносът й е високо ценен.

В момента в България се провежда остра операция на руските специални служби с цел да бъде съборена властта в републиката. Активирани са всички категории секретни сътрудници (резиденти, агенти за влияние, спящи клетки и т. н."Военното разузнаване ще продължи дейността си на стратегическо ниво съгласно Закона за военното разузнаване и ще защити авторитета и достойнството на своите служители, като сезира компетентните органи за изясняване на ситуацията", подчертават от службата. 

Според Мирчев, прокуратурата в България също не работи за българския интерес, а работи за да обслужва интереса на определена група, които той нарече "хора от подземния свят, които имат определени интереси". Заяви, че няма доверие на прокуратурата и даде пример, че когато даден случай влезе в прокуратурата, се потулва или виновникът се вика и се предупреждава да прави каквото му кажат и "го държат на трупчета, за да не бъде осъден".  "Такива случаи има много - те се превръщат в едни политици зомбита или висши държавници зомбита на ръчно управление от прокуратурата", каза Мирчев. 

Съпредседателят на една от партиите в упавляващата коалиция "Демократична България" и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов обяви подозренията си, че българските специални служби пързалят кабинета по темата за войната.

"Руското разузнаване, без значение дали е руското - разузнаване, което не работи за българския интерес, чужди сили са стигнали до върховете на държавата. Има зависими хора във върховете на държавата. Въобще не визирам президента. Хора, от които зависят много неща в страната, са зависими и са били в контакт с тези служби", каза още депутатът. 

На 30 юни, след изслушването в парламента на премиера Кирил Петков и председателя на ДАНС Пламен Тончев, в публикация в профила си във "Фейсбук" Мирчев коментира, че "има високопоставени български политици, които откровено работят за интересите на Русия, а не на България". "Ако президент, премиер и парламент не гледат в една посока в защита на българския интерес, България ще продължава да бъде вестибюла на Европа, през който Русия на Путин извършва зверствата си", написа още той преди дни. 

Всички служители на българските специални служби ще бъдат проверени за лояност.

В неделя пред Би Ти Ви Мирчев заяви, че "едни от най-високопоставените хора в България са руски шпиони". "Представете си едни от най-високопоставените хора в страната на избираеми длъжности", добави той с уточнението, че не може да посочи имена. По думите му срещу тях има доказателства за сътрудничество с руските служби. Тази информация е била споделена на депутатите от председателя на ДАНС на закрито заседание на парламента.

По думите на Мирчев няма точен момент да изгониш руски дипломати. Сигнали има години назад. Дали е рано или късно за изгонването, какви доказателства има и кой ще ни ги покаже - важното е, че правителството и Кирил Петков направи нещо, което е трябвало да направят други правителства, каза той.

 

Информацията, подавана от службите ни, не е достатъчна, за да се вземат управленски решения в ситуацията, в която се намираме".

Според него е обществена тайна, че руските дипломати в голямата част се занимават с разузнавателна дейност и вършат неща, които не са в интерес на България."Те бяха изгонени за действия срещу интересите на България, което са стандартни процедури. Не се е случило нещо толкова безпрецедентно", каза Мирчев и напомни, че в ДАНС беше хваната цяла клетка на руското разузнаване.

Депутатът от ДБ призова и за работещи регулатори, като каза, че КЗК също не работи, защото "няколко души там не обслужват националния интерес, а тесни корпоративни интереси". В тази връзка Мирчев уточни, че днес в полунощ хората вече ще могат да видят отстъпката си от 25 стотинки за литър гориво на бензиностанциите.

Преговорите за нов кабинет: Няма различия при приоритетите - борбата с инфлацията, еврозоната и Шенген

По отношение на преговорите за нов кабинет Мирчев каза, че ДБ нямат различия при приоритетите - борбата с инфлацията, еврозоната и Шенген. За геополитическата независимост за България нямат противоречия с БСП. Заяви обаче, че е сложно да седнат заедно с БСП на една маса за преговори за общо управление. 

Според него, за да се намали напрежението и да се свърши работа, е добре министрите в проектокабинета на ПП да са експерти, а не ярки политически фигури. За него по-добрият вариант е да се състави правителство още с първия мандат. Смята, че трябва да отпадне практиката от сегашния кабинет - определени партии да поемат конкретни министерства.

"Това според нас е от най-големите недъзи на предното правителство. Ако там имаше големи проблеми, това беше феодализацията на министерствата. Надявам се, да успеем да се споразумеем тази феодализация да отпадне, защото тя показа доста проблеми в работата си", каза Мирчев.

Ключови думи:

руски шпиони

Още по темата