Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гаранция 3 седмици: "Варненската Ниагара" бликна отново

Втора голяма авария в презастроен район на града

13 Май 2023Обновена
FB/Скрийншот Todor Todorov
Бент в района на Жеравен хълм, който препречва и ускорява водата.

Втори апокалипсис (буквално!) сполетя един и същ район на Варна заради ВиК-авария в рамките на 3 седмици. Водата изби днес сутринта и с огромна  скорост се спуска към булевард "Васил Левски". Преминава през автомобили, бентове, наводнява приземия. Видно от клипове и снимки в социалните мрежи, мястото е или точно същото, или поне наблизо, където на 18 април се спука тръба - т.нар. Жеравен хълм край стария Паметник на българо-съветската дружба. Става дума за магистралния водопровод за "Златни пясъци". 

Спукване на магистрален водопровод предизвиква огромно наводнение на булевард "Васил Левски" във Варна късно снощи, съобщи БНТ. Това от своя страна е довело до засядане на автомобил и малък автобус. Наложи се аварийни екипи да изведат возилата от мястото на инцидента.

Районът на авариите бе презастроен през последните десетилетия. Някога горички и баири, сега е "пременен" в мощни гради една до друга - квартал "Бриз", един от най-гъстонаселените, но и най-скъпите. ВиК авариите са чести. При предишната експерти обясниха, че водопроводът е строен през 2003-2005 г. по програма ИСПА, но не е предвиден за толкова много сгради, при това на близко отстояние до самата тръба. Допълнително за района се знае, че е обект на свлачищни процеси.

Успоредно с аварията на 18 април кметът Иван Портних поиска оставката на главния архитект Виктор Бузев. Този екшън не бе по повод ВиК произшествието, но то допълнително нагнети обстановката.

Към момента няма информация за пострадали от новия инцидент. Част от "Васил Левски" отново бе затворен, полицията се мъчи да регулира нещата. А варненци коментират в социалните мрежи, че пак е бликнала "Ниагара". 

 

ЛОШО ПРОЕКТИРАНЕ ИЛИ ЛОШИ УПРАВНИЦИ?

По обед бе съобщено, че аварията е на 50 метра от предишната. А ВиК - Варна обяви пред сайта "Морето", че още предния път е поискало средства за замяна на стъклопластова тръба с метална в рисковия участък, но не са били предоставени. Основното в изявлението на дружеството бе, че вижда като причина грешно проектиране и строителството на сгради впоследствие: "Причината за аварията е като предишните пъти - грешки допуснати при проектирането наслагване на наклона на терена, възможните движения на земните маси и подкопаването на отделни участъци в резултат на застрояването и движението на тежка механизирана техника, обслужваща строежите". Дружеството допълни: "В годините „ВиК – Варна“ ООД е предприело локални мерки за предотвратяване на сериозни поражения при авариране на конкретния участък, част от които е системата за автоматично затваря крановете за водоподаване при рязък спад на налягането, предизвикан от пробив на тръбата". Портних обаче видя проблема точно във ВиК и поиска смяна на назначения преди 4 месеца управител на дружеството Веселин Русев. Настоя и за оставка регионалния министър Иван Шишков. Като цяло кметът използва ситуацията, за да хвърли вината върху всички останали политически сили.

Ключови думи:

Варна, авария

Още по темата