Медия без
политическа реклама

Фандъкова забрани палестинско шествие днес

Прокуратурата се обяви против прояви в защита на "Хамас" и заплаши с обвинения

13 Окт. 2023Обновена
Берлин, Париж, Лондон и други европейски столици въведоха или се канят да въведат ограничения върху пропалестинските демонстрации.
BGNES/EPA
Берлин, Париж, Лондон и други европейски столици въведоха или се канят да въведат ограничения върху пропалестинските демонстрации.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е забранила провеждането на шествие, организирано от Комитет за защита на Йерусалим за днес - от 16 до 18.30 ч. Това отговориха от общината на въпроси на "Сега". Сборния пункт беше обявен пред НДК, а маршрутът му - по бул. "Витоша", бул. "Княз Ал. Дондуков" и до сградата на президентството. Проявата е забранена въз основа на становища на ДАНС и СДВР.

Въпреки това няколко десетки души се събраха пред НДК днес следобед в подкрепа на палестинците от Газа. Те не проведоха планираното шествие до "Дондуков" 2 заради забраната. От палестинската общност бяха планирали да оставят на президента Румен Радев писмо със своите искания за независимост на Палестинската автономия. Полицията създаде зона за сигурност в периметър около събралите се пред Двореца на културата, част от които носеха знамена на Палестина.

По-рано прокуратурата обяви, че органите на местната власт съвместно с МВР "следва да не допускат провеждането на масови мероприятия, които биха дали повод за отправянето на призиви за насилие, радикални действия, както и такива оправдаващи извършването на терористични действия и военни престъпления".

"Във връзка със зачестилите случаи на употреба на език на омразата, включително разпространявани в социалните мрежи призиви за радикални действия, основани на религиозна и етническа основа, в т.ч. радикален ислям, прокуратурата заявява, че ще бъде безкомпромисна при упражняване на своите правомощия за гарантиране на обществения ред и сигурност и за защита на правата и свободите на гражданите", се казва в съобщението.

И се напомня, че всеки призив за радикални действия и насилие и провеждане на нерегламентирани прояви са в разрез с Конституцията и законите на страната. На извършителите на подобен тип деяния може да бъде потърсена наказателна отговорност за проповядване на омраза на религиозна основа и за пропаганда за война. Прокуратурата се заканва да прилага закона с цялата му строгост при установяване на данни за извършени престъпни деяния от такъв характер.

Организация на евреите в България "Шалом" благодари на българските власти и специално на прокуратурата и общината за позицията. "С тази позиция, София застава заедно с Берлин, Париж, Лондон и други европейски столици, които въведоха или се канят да въведат ограничения върху пропалестинските демонстрации. Борбата с езика на омразата и ксенофобията, радикализацията и терора на организации като "Хамас" трябва да се води упоритото и последователно, с общите усилия на гражданското общество и държавните институция", заявяват от организацията.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

протести, Палестина, Израел