Медия без
политическа реклама

Екоминистърът настоява, че Черно море е чисто

19 Авг. 2023
 Наскоро Юлиян Попов провери дюните по северното Черноморие.
Aрхив EPA/БГНЕС
Наскоро Юлиян Попов провери дюните по северното Черноморие.

"Черноморието е чисто и не е опасно", написа във Фейсбук министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Той демонстрира недоверие към изследването на "Активни потребители" и СУ "Св.Климент Охридски", обявено преди 2 дни. 

Най-замърсеният плаж по южното Черноморие е Попският плаж на Царево, а най-чистият - "Харманите" в Созопол.   Това показва съвместна проверка на учени от Софийския университет и Асоциация "Активни потребители" на 11 плажни ивици на юг от Бургас.

„Здравните инспекции и инспекциите по околна среда, които мерят различен тип замърсители, редовно тестват водата, анализират я във високотехнологични лаборатории и информират. Доверявайте се на тези анализи и данни и се обръщайте към тях, когато имате тревоги или сигнали, които са свързани със здравните или екологичните характеристики на черноморската вода или друга среда. Личното ми мнение, след като в последните два месеца два пъти обиколих Черноморието от Дуранкулак и Синеморец и посетих всички основни плажове, дюни, защитени местности, къпах се, когато ми оставаха няколко свободни минути, и пих чешмяна вода, когато бях жаден, е, че Черноморието е чисто и не е опасно“, добави Попов.

Той съобщава, че регионалните здравни инспекции тестват постоянно водите на Черноморието в специализирани и акредитирани лаборатории по международно установена методология. 

„Хората се поуспокоиха, че „Нова Каховка“, която никога не е представлявала значителен риск за Черноморието ни, не е замърсила крайбрежните води. Сега нова вълна на тревога залива обществото. Случайни тестове на няколко плажа показали бактериално замърсяване. Министерството на здравеопазването публикува подробно разяснение защо тези тестове не са меродавни“, добави министърът.

Вчера, по повод изследване, извършено по съвместна инициатива между група „Микробиологични рискове в околната среда, проект SUMMIT“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и асоциация „Активни потребители“ за замърсяване на плажовете и водата в морето, Министерството на здравеопазването съобщи, че не приема за коректни данните. От ведомството категорично отрекоха публично оповестените данни, с които, според министерството, се манипулира общественото мнение и чрез които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях.

Изследването на Асоциация "Активни потребители" съвместно с учени от Софийския университет, което разкри скандални факти за чистотата на морската вода по българските плажове, разгневи Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция в Бургас.

В профила си във Фейсбук министър Попов съобщава, че "мое твърдение за нарастващ обем отпадъци по плажовете (основано на изследване, което ще представим след няколко седмици) набързо се превърна в заключение, че “Черно море става все по-мръсно”. (Във вторник във Варна пък ще представим сериозно изследване по този въпрос.)"

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Юлиян Попов, Черно море

Още по темата