Медия без
политическа реклама

Здравното министерство се възмути от проучването на мръсните плажове

Манипулация, лъжа, антибългарска пропаганда - така кмет и контролни органи определиха данните на "Активни потребители"

18 Авг. 2023
Илияна Кирилова

Изследването на Асоциация "Активни потребители" съвместно с учени от Софийския университет, което разкри скандални факти за чистотата на морската вода по българските плажове, разгневи Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Вместо да се притеснят от данните за съдържание на бактерии многократно над нормите на някои от плажовете по Южното Черноморие и да предприемат незабавно нови допълнителни изследвания и ответни мерки, контролните органи нападнаха инициаторите на проучването като ги обвиниха в манипулация. Кметът на Царево, където бе констатиран най-мръсният плаж, дори обяви разпространените от "Активни потребители" резултати за лъжа и антибългарска пропаганда.

Най-замърсеният плаж по южното Черноморие е Попският плаж на Царево, а най-чистият - "Харманите" в Созопол.   Това показва съвместна проверка на учени от Софийския университет и Асоциация "Активни потребители" на 11 плажни ивици на юг от Бургас.

Здравното министерство излезе с пространно изявление, че не приема за коректни данните от съвместния проект на на Софийския университет и Асоциация „Активни потребители“ и се опита да оправдае и защити подопечната РЗИ Бургас.

Според изследването 4 от 11 изследвани плажа в Южното Черноморие са били с многократно завишени показатели за наличие на бактерията Ешерихия коли в морската вода - някъде над 40 пъти. В бюлетините на РЗИ Бургас обаче за подобни замърсявания не е докладвано.

"Здравното министерство категорично отрича оповестените данни, с които се манипулира общественото мнение и чрез които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях, нарушавайки спокойствието на гражданите в разгара на туристическия сезон", се казва в изявлението на министерството.

От ведомството упрекват "Активни потребители" защо преди да оповестят публично резултатите от тяхното проучване, не са сигнализирали РЗИ Бургас, "за да бъдат предприети адекватни мерки, включващи информиране на обществеността и, в случай на необходимост, временна забрана за къпане".

След което от министерството изпадат в буквализъм като държат сметка на инициаторите на проучването защо не са представили протоколи за начина на взимане на пробите, защо не са изследвали и чревни ентерококи, защо не са отчели, че преди това е имало обилни валежи, защо лабораторията, в която е правен анализът, не е акредитирана и пр.

С други думи от здравното министерство определят направеното изследване като некомпетентно и обявяват, че набиране на проби може да се извършва само от висококвалифицираните служители на РЗИ Бургас, преминали необходимото обучение. От обясненията на ведомството разбираме още, че за качеството на  водите за къпане се съди, едва след като са анализирани от 12 до 16 проби. Т.е. не може така - някой взел проба веднъж, да обяви: водата е мръсна.

За сметка на това извън правомощията и компетентността на регионалните здравни инспекции било да откриват и затварят канали и тръби за отпадни води, които се изливат в морето в близост до плажовете, както призовават от "Активни потребители". Здравните органи нямали никакво отношение към изхвърлянето на отпадъци и заустването на отпадни води в Черно море. Такива правомощия имали басейновите дирекции, но те са към друго министерство - на околната среда.

По-рано днес министърът на околната среда Юлиян Попов прехвърли отговорността на общините. По думите му МОСВ е ангажирано с европейското финансиране на водни цикли, а не с изграждане, построяване и поддържане на пречиствателни инсталации. "Това е отговорност на общините и ние непрекъснато работим с тях, за да ги подканим да имат адекватни проекти, за да не се стига до подобни казуси", каза Попов по повод притеснителните резултати от изследването на Активни потребители, които напрактика доказват изливането на фекални води в близост до плажовете.

"Замърсяването на Черно море по-скоро нараства, отколкото да се свива, но то не е свързано с Украйна, а ние си го правимПроблемите са си наши, ние трябва да ги решаваме - граждани, общини, различни министерства и институции", каза Попов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата