Медия без
политическа реклама

Плаж на Южното Черноморие е замърсен 41 пъти над нормата

РЗИ-Бургас не е регистрирала нито една нередност в качеството на морската вода

17 Авг. 2023
Илияна Кирилова

Най-замърсеният плаж по южното Черноморие е Попският плаж на Царево, а най-чистият - "Харманите" в Созопол.  Това показва съвместна проверка на учени от Софийския университет и Асоциация "Активни потребители" на 11 плажни ивици на юг от Бургас. За седем от плажовете е  установено замърсяване, което на места достига до 41 пъти над нормата. При това причина за мръсните води в никакъв случай не може да бъдат водите на взривения украински язовир "Каховка", а единствено са с наш оригинален, роден произход.

Предмет на изследването е чистотата на морските води по популярни дестинации за плажуване на туристите, където на база на оценка на риска има най-висока опасност от замърсяване. Прави се стандартен тест за санитарна микробиологична оценка, използван и от местните здравни власти (РЗИ). Определя се Escherichia coli - чието количество е основен индикатор за замърсяване на водите за къпане. Използвана е методология и точки на пробонабиране аналогични с тези на РЗИ-Бургас, обясняват от "Активни потребители"

Escherichia coli е добре познат бактериален вид, обитава храносмилателната система, открива се съответно във фекалиите на всеки човек. Тя е универсален индикатор за замърсяване с отпадъци на води и храни и се използва от учените и контролните органи за оценка на степента на тяхното замърсяване.

Когато става въпрос за питейни води например, не трябва да се открива бактерията в 100 мл вода. При водите за къпане критериите са много по-либерални - лимитът за морска вода е 500 клетки (наричани още cfu) за 100 мл, а оценката за отличен е до 250 броя/100 мл.

Методиката за определяне на Escherichia coli е стандартизирана в световен мащаб и множество компании предлагат диагностични набори за този анализ.

Ето какви са резултатите от изследването на 11-те плажа:

Със зелен цвят са маркирани плажовете, които отговарят на количествените критерии за чистота на морската вода - до 500 клетки на 100 мл.

Изследването на СУ и "Активни потребители" не е установило индикации за трансгранично доплували микроорганизми от "Каховка".

Профилите на замърсяването на отделните плажове са строго индивидуални и зависят от местни фактори като наличие на вливания на отпадъчни води, броя на посетителите, морските течения и др. Например, точките за пробовземане в Свети Влас и централния плаж на Слънчев бряг са разделени от само 4 км дистанция, те са в един залив, но както се вижда от таблицата, резултатите са коренно различни.

Количеството Escherichia coli е представено като брой клетки на 100 мл морска вода, съгласно изискванията на наредбата за качеството на водите за къпане. От таблицата се вижда, че водите на само 4 плажа от 11 отговарят на количествения критерий за съдържание на Escherichia coli. Най-чисто, с 240 клетки/100 мл, и оценка за качеството „отличен“, е плаж Харманите в Созопол. Освен него в лимита до 500 клетки се класират плажовете в Свети Влас, Поморие и къмпинг Златната рибка край Созопол.

На другият полюс е северният плаж на град Царево, наричан Попски, където стойностите за Escherichia coli, достигат феноменалните 20666 клетки/100 мл, над 41 пъти над нормата. При визуалния оглед на мястото беше установено вливане на силно замърсен поток в залива, наличие на неидентифицирани тръби и канализация в посока крайбрежието, и силен мирис на фекалии в района, посочват авторите на изследването. В непосредствена близост, на 100-200 метра, се намира недостроен и изоставен хотелски комплекс, и купища отпадъци.

Важна подробност е, че всичко установено в това изследване на СУ и Активни потребители не фигурира в досието на плажа, публикувано на интернет страницата на РЗИ-Бургас: https://rzi-burgas.bg/kachestvo-na-vodite/. Има подозрение, че разположената на няколко километра градска пречиствателна станция не се справя с нарасналия обем отпадъчни води, и/или зауства твърде близко до залива на Попския плаж.

На второ място в позорната класация е южният плаж на Приморско, устието на Дяволската река, с резултат от 11333 клетки/100 мл или 22 пъти над лимита. Сигнал за проблемите на тази локация беше подаден от местни жители, които наблюдават масивно вливане на фекални води в реката от околните хотелски комплекси, факт също пропуснат от РЗИ-Бургас. Очевидно бактериите се просмукват заедно със сладката вода в крайбрежния район.

Най-посещаваните плажове установени, донякъде субективно, са "Атлиман" в Китен и Лозенец. Стойностите за бактерията и на двата надхвърлят лимитите - съответно 2 и 4 пъти, но за щастие остават далеч от резултатите на Попския плаж в Царево. Това показва, че броят туристи на плажа не е основният критерий за замърсяване. Във водите на препълнения "Атлиман" са установени 20 пъти по-малко Escherichia coli от пустия откъм хора Попски плаж. Примерът илюстрира, че вероятно основен източник на замърсяване на крайбрежните води са незаконните и нерегистрирани вливания на отпадъчни води.

Понеже застрояването е неравномерно, както и обхватът на канализацията, то качеството на водите за къпане не е еднакво на различните плажове. В съответствие с крайбрежната инфраструктура се променя и степента на фекалното замърсяване на морската вода. Всяка локация или залив е с характерен подпис. Очевидно чистотата на водата за къпане зависи от политиката на местните власти и където канализацията за отпадни води е пренебрегната, това веднага се отразява на качеството на градските плажове, са изводите на "Активни потребители".

 

Препоръки за туристите

Общо проверяваните от РЗИ-Бургас плажове са 49. Затова от "Активни потребители" допускат, че има и други с некачествена за къпане вода. Туристите но все пак трябва да имате предвид следните изводи и препоръки:

 • Установеното наднормено съдържание на Escherichia coli е индикация за замърсяване от хора и отпадни води, и както се вижда от резултатите е строго специфично за отделните плажове. Контактът с бактерията не води автоматично до разболяване. Нейната наличност в наднормени количества, означава възможно присъствие и на  други, по-опасни човешки патогени. Накратко, където има повече Escherichia coli, може да се заразите с инфекциозна болест.
 • Типичните симптоми от замърсена вода са хранителни разстройства, настинки тип „летен грип“ с повръщане и температура, локални инфекции, особено на открити рани и лигавици, конюктивити и др. Съветваме ви при наличие на тези признаци да се обръщате към лекар на който да съобщите за посещението на конкретните плажове.
 • Избягвайте къпането в морски води, за които имате предварителна информация за наличие на замърсяване.
 • Създайте навик след къпане в морето да вземате душ. 
 • Поддържането на добра лична хигиена е предпоставка за безпроблемна почивка. Не забравяйте, че отпадъците по плажа и водата се връщат при вас. Носенето и приемането на храни на плажа е предпоставка за заразяване от мръсни ръце и инфектиран пясък, а отпадъците са това, върху което ще легнете или, в което ще се изкъпете на следващия ден.
 • Сигнализирайте на районите здравни инспекции, когато видите изхвърляне на боклуци в морето или намерите тръба с изход във водата.

Няколко съвета към институциите

 • Установените при това изследване резултати за микробиологично качество на водите за къпане коренно се различават от съобщеното от РЗИ-Бургас за същите локации - https://rzi-burgas.bg/kachestvo-na-vodite/. Съветваме Министерство на здравеопазването да направи незабавно публична и независима проверка в РЗИ-Бургас, призовават от "Активни потребители"
 • Веднага затворете за ползване Попския плаж в град Царево понеже съдържанието на индикаторни микроорганизми показва силно замърсяване. Потърсете и отстранете източниците на отпадъчни води в района. До голяма степен тази препоръка важи и за Дяволската река в Приморско.
 • За нас е очевидно наличието на множество нерегистрирани вливания на отпадъчни води по Черноморието. Тази незаконна практика е заплаха за здравето на хората и в по-широк смисъл риск за развитието на туризма в България. Никой не иска да се къпе в мръсни води. Местните власти трябва да осъзнаят, че несвършената от тях работа директно рефлектира в икономическото развитие на региона. ДНСК и здравните власти трябва да помогнат за откриване и затваряне на каналите и тръбите за отпадъчни води. Без това, няма да има чисти плажове!
 • Инфраструктурата на нашите плажове е в критично състояние. Териториите се експлоатират, но явно в тях не се инвестира достатъчно. Масово отсъстват кошчета за боклук, а за душове със сладка вода общините явно са забравили. Това води до замърсяване на плажовете и морската вода и до влошена лична хигиена на туристите. Нашият бизнес иска да прави туризъм през 21 век, но очевидно са забравени стандартните придобивки на 20 век. Хигиената и чистотата са задължителни за плажовете!
 • Необходимо е обмисляне на въвеждането на задължителни изисквания за добри хигиенни практики на плажовете. Това освен инфраструктурата трябва да включва какво може да се прави там - например, дали е позволено воденето на животни, консумацията на храни на пясъка, опъването на палатки и др. Туризмът не може да бъде просто изсипване на мнозинство хора на плажната ивица, защото без спазване на правила за хигиена, мястото може да се превърне в източник на зарази, които ще съсипват отпуските на хората, но също така и бизнеса на безотговорните оператори и общини.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата