Медия без
политическа реклама

Екоинспекция тормози граждани чрез полицията

Протестиращи срещу замърсяванията на въздуха в Русе са получили призовки, защото пречели на местните чиновници

23 Февр. 2024Обновена
Русенци от години протестират за чист въздух. Екоинспекцията не само не може да ги защити, но и започна да ги тормози.
FB/Иван Белчев
Русенци от години протестират за чист въздух. Екоинспекцията не само не може да ги защити, но и започна да ги тормози.

Регионалната инспекция по околна среда в Русе - структура към екоминистерството, се е опитала да заглуши чрез полицията активистите, които протестират срещу системното тровене на въздуха в града. Членове на екосдружението "Дишай, Русе" са получили в последните дни призовки от сектор  “Противодействие на икономическата престъпност” да се явят за снемане на обяснения във връзка с подавани сигнали за замърсяване на въздуха. От фейсбук групите по темата стана ясно, че такива призовки са изпратени и до други активни сигналоподатели. Това съобщиха днес от екосдружението.

"Сега" научи, че проверката е по сигнал, подаден до Главна дирекция "Национална полиция", която пък е възложила проверката на икономическата полиция в Русе. Няма досъдебно производство. Ако полицията събере данни за престъпление, ще трябва да ги представи на прокуратурата.

Призовките се оказват следствие на жалба от РИОСВ-Русе срещу хора, подавали сигнали и заявления по закона за достъп до обществената информация, с което са затруднили работата на инспекцията. Това е безпрецедентна стъпка не само в битката на русенци за чист въздух, но и въобще в страната. "Сега" потърси за коментар директора на службата инж. Цонка Христова, но подчинените ѝ казаха, че е в среща.

До този момент поне седем души са получили призовки, за да дават обяснения защо тормозят институциите и им пречат да си вършат работата, съобщи русенският вестник "Утро", който в днешния си брой излиза с подробности за скандала. Сред привиканите в полицията е оперната певица Владислава Гарвалова.

Екосдружение “Дишай, Русе” осъжда акта за париране на гражданската активност и потъпкването на конституционните права за подаване на жалби и сигнали. Приемаме такива действия като индиректен опит за сплашване на активните русенци, коментират от организацията. Оттам призовават хора, които са получили призовки, да се свържат за подкрепа и правна помощ със сдружението. "Убедени сме, че всеки има право на чист въздух и е наш граждански дълг да се борим за него без да се страхуваме", пишат оттам.

Русе е един от градовете у нас, които страдат от системно замърсяване на въздуха, а екоинспекцията вече години не може да установи причинителя на проблема. Такава е ситуацията и в Разград. В началото на годината екоминистърът Юлиян Попов благоволи да отиде на място, но само разочарова гражданите. Повече за това безсмислено посещение, чакано в продължение на месеци, можете да прочетете тук.

Тормозът срещу активни граждани от държавни институции напоследък се превръща в редовна практика. Случаят от Русе напомня делото-шамар, което АЕЦ "Козлодуй" искаше да води срещу свой служител, изобличил нередности в службата по трудова медицина на централата, която осъществява и ред медицински дейности.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Русе, въздух

Още по темата