Медия без
политическа реклама

Сладки министерски приказки се реят из въздуха на Русе и Разград

Юлиян Попов не даде оптимизъм на хората при "специалното посещение" в региона

FB/Иван Белчев
Русе (и Разград) искат да дишат, ама кой ли ги чува?

Общи приказки, вместо реална работа - такова преобладаващо усещане остави с посещението си в Русе и Разград министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Вчера и днес той бе в двата града заради системното замърсяване на въздуха от много време насам, довело и до протести. Попов се срещна с ръководителите на местни институции и граждани. Но конкретиката насред преголямата демонстрирана загриженост бе кът. Всъщност, че посещението специално в Русе ще бъде предимно пиар акция, се разбра още при анонсирането - визитата на 8 януари бе оповестена от екоминистерството повече от месец по-рано, на 3 декември - все едно ще пристига папата, смогнал да намести русенци в графика си; министърът бе дал гръмко обещание да изслуша гражданите, сякаш не знаеше за какво иде реч.

В дунавския град пред препълнената зала Попов и придружаващите го зам.-министри Ренета Колева и Петър Димитров обещаха до края на годината да се приемат законови промени за регулиране на миризмите от производствените инсталации. Но процесът бил сложен, защото европейското законодателство било неясно и т.н. Все пак е сформирана работна група от 40 души, която да анализира тематиката - ще се проучва опитът на други държави, а следващия месец ще бъде изготвен доклад. "Поемам ангажимент да се извърши много комплексна проверка на източниците на замърсяване на въздуха в Русе и тя да не е единична, а по-скоро постоянна", каза Попов на хората. Обеща проверки в предприятия по граждански сигнали, тесен диалог с обществеността, обяви се за анализ на заболяванията. Обобщи, че е "много позитивно настроен" за изграждане на чиста индустрия, която да постигне "баланс между околната среда и икономиката". Това, в общи линии, бе всичко. Не стана ясно проверките с какво ще се различават от досегашните, а ако са различни - защо тепърва започват, и т.н.

Реакциите на граждани в русенските групи на социалните мрежи не закъсняха: "Загубихме прекалено много време в лингвистични спорове" (има се предвид дискусия за "миризма" като термин, повличащ юридически следствия в здравен аспект - б.а.); "Не получихме реални ангажименти за справяне с жестоката ситуация с въздуха в Русе! Реален отговор на въпроса "Кога системното обгазяване на Русе ще приключи, не получихме". Затова пък засегнахме климатичните промени, санирането на сградите, канализацията в Мартен (село до Русе) и тротоарите". Все пак в групите има и хора, които оценяват положително "загрижеността на министъра". Но други питат: "А има ли политици, които не изглеждат загрижени?".

В Разград Попов присъства на извънредна сесия на общинския съвет, посветена на въздуха. На нея зам.-министър Димитров изнесе доклад, който констатира, че гнилоч и биохимични разлагания в река Бели лом са основната причина за миризмите в града - началният замърсител е градската пречиствателна станция, а нататък по коритото замърсяват и заустванията на фирмите. Бе дадено обещание за целогодишен мониторинг с цел повече яснота. Всъщност, за проблемите с пречиствателната станция се знае отдавна. А самият Попов присъства на сесия в Разград и през август, като на нея отново говореше за нуждата от законово дефиниране на миризмите като замърсител и колко сложно е да се регулира процеса.

Тоест, дежавю.

Още по темата