Медия без
политическа реклама

Случаят АЕЦ "Козлодуй" е безобразен и показва риска от хиляди дела

19 Яну. 2024

Има риск да се отприщят десетки хиляди дела-шамари срещу медии, граждански активисти, неправителствени организации, ако Върховният касационен съд и Върховният административен съд приемат тълкувателно решение, че юридическите лица могат да претендират за морални вреди. За това предупреди адвокат Александър Кашъмов, изпълнителен директор на Програма "Достъп до информация", който гостува в предаването (О)позиция на "Сега". Повод за разговора е прекомерният иск на АЕЦ "Козлодуй" към своя служителка. Централата я съдеше за 500 000 лева, защото си позволява да пита. 

В момента двете върховни съдилища разглеждат тълкувателното дело по въпроса за моралните вреди на фирми. Тълкувателните решения имат силата на закон.

"На логическо ниво юридическите лица са теоретична конструкция, не са реални субекти, не могат да страдат. За мен би било изключително странно да се приеме, че те могат да страдат и да получават обезщетения за морални вреди. Но ако се позволи, това, което ни чака, е не 3, а 300, 3000 или 30 000 подобни възможни дела, срещу медии, активисти, НПО", посочи Кашъмов. Той допълни, че фирмите са по-богати от хората, те имат финансовия ресурс да заведат такива дела-шамари (SLAPP), разполагат с адвокати, които лесно могат да ги замислят и реализират.

Кашъмов коментира иска на АЕЦ "Козлодуй" за 500 000 лв. срещу служителката на компанията Наталия Станчева, изнесла информация за нередности там, получена по Закона за достъп до обществена информация. Преди дни, след натиска на медиите и гражданското общество, от АЕЦ обявиха, че ще оттеглят иска, защото е прекомерен.

АЕЦ "Козлодуй" се отказа от делото-шамар, което водеше срещу служителката си Наталия Станчева и майка ѝ Йорданка Кулинска. Това съобщиха официално от дружеството. Искът за 500 000 лв. е заведен през месец юли 2023 г.

"Това, че е прекомерен, не е достатъчна причина за оттеглянето на иска в случая", смята Кашъмов. "Искаше ми се да има признание, че това, което са сторили, е нередно", допълни той. И обясни, че е нередно гражданите да бъдат преследвани за това, че използват свое основно демократично право - търсенето на информация.

Във видеото вижте още:

Каква защита имат гражданите, които сигнализират за нередности.

Какви са последиците от т.нар. дела-шамари, които не целят правосъдие, а заглушаване на критичните гласове.

Докъде е стигнал процесът по подготовка на анти-SLAPP законодателство в България.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата