Медия без
политическа реклама

АЕЦ се отказа от делото-шамар срещу своя служителка

Въпрос на време и двамата със съпруга ми да си загубим работата, прогнозира Наталия Станчева пред "Сега"

16 Яну. 2024ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Стопкадър България он еър
Наталия Станчева

АЕЦ "Козлодуй" се отказа от делото-шамар, което водеше срещу служителката си Наталия Станчева и майка ѝ Йорданка Кулинска. Това съобщиха официално от дружеството. Искът за 500 000 лв. е заведен през месец юли 2023 г. за недобросъвестно поведение, злоупотреба с права, разпространение на невярна информация и др., преди встъпване в длъжност на новия изпълнителен директор, се обяснява в съобщението.

"След като се запозна с всички обстоятелства около случая, изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД Валентин Николов, след обсъждане с принципала на дружеството БЕХ ЕАД и с министъра на енергетиката Румен Радев, взе решение искът да бъде оттеглен поради прекомерно високия размер на претенцията", обясняват от дружеството. От съобщението излиза, че и новото ръководство смята, че Станчева и Кулинска трябва да бъдат съдени, просто не за тази огромна сума. 

Адвокат Стефан Ангелов от Програма достъп до информация, който помага на Станчева да търси информация от АЕЦ, коментира пред "Сега", че искът не трябва да бъде оттеглен заради прекомерност, а защото за него няма правно основание. "Това е тормоз, и за 500 лв. да беше, пак е тормоз и натиск върху Станчева", посочи Ангелов.

Според него твърдението на АЕЦ, че Станчева е злоупотребила с правото си да търси и разпространява информация, е скандално.

В съобщението на АЕЦ се подчертава, че "всички дейности в АЕЦ "Козлодуй”, включително законово изискваното медицинско наблюдение и медицинско осигуряване, се извършват при стриктно спазване на действащата в страната нормативна уредба".

Делото срещу двете жени беше заведено пред Окръжния съд във Враца. За да води това дело, държавната компания трябва да плати 20 000 лв. държавна такса.

През 2023 г. Наталия Станчева получи авторитетната наградата "Златен ключ" на Програма достъп до информация за активно използване на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Искът, заведен срещу нея, беше определено от редица правозащитници като дело-шамар, което цели да сплаши и заглуши гражданската активност.

В мотивите за номинацията ѝ е записано, че с последователност и упоритост тя е успяла да накара институциите да признаят, че в АЕЦ „Козлодуй“ се извършват неразрешени медико-диагностични дейности в нерегистрирано лечебно заведение в нарушение на разпоредбите на Закона за лечебните заведения. В резултат дейността на Службата по трудова медицина на АЕЦ, действаща като незаконен ДКЦ, е спряна, и са издадени задължителни предписания към изпълнителния директор на електроцентралата.

САМА СРЕЩУ ВСИЧКИ

"Аз не нарушавам правилата в държавата, използвам си правото да задавам въпроси", коментира пред "Сега" Станчева. Според нея АЕЦ ѝ отмъщава и това, че оттеглят иска си нищо не означава, тъй като могат да заведат нов. Станчева опроверга твърдението от позицията на АЕЦ, че за делото е виновно предишното ръководство на компанията. "Това не е коректно. Георги Кирков (предишният изпълнителен директор) в момента е част от борда на директорите и директор на финансовия отдел. Андрей Красночаров и преди и сега е зам.-изпълнителен директор", припомни медицинската сестра. 

Валентин Николов в действителност встъпи в длъжност през август, а искът беше депозиран през юли. Но едва през декември АЕЦ плаща държавната такса от 20 000 лв. и това "отпушва" процеса, обясни още Станчева. Затова и позицията на АЕЦ сега е недостойна, смята жената.

По думите ѝ името на Службата по трудова медицина в АЕЦ ще бъде променено на нещо като "Лечебница", но дейността ще бъде запазена и нарушенията ще продължат.

"Притеснителното е, че цялата държава е срещу мен. Контролните органи, министерства, прокуратурата. Останах съвсем сама срещу всички. Много е трудно", признава тя и благодари за подкрепата от медии и неправителствения сектор, която е получила в последните дни. Медицинската сестра даде за пример как се е оказало, че прокурорът, който е проверявал сигнала ѝ за лечебното заведение на АЕЦ се е оказал съпруг на юрисконсултка в компанията и семейството живее във ведомствен апартамент.

Станчева разказа още, че скоро съпругът ѝ, който е инженер в АЕЦ, е бил извикан от представители на ръководството на компанията от различни нива и е бил предупреден, че тя ще бъде уволнена отново. Но че ако не спре да се занимава с проблема, ще бъде уволнен и той. "Това означава, че е въпрос на време и двамата да си загубим работата", прогнозира тя пред "Сега".

КАКВО ТВЪРДЕШЕ АЕЦ В ИСКА

Станчева подава над 70 заявления по ЗДОИ до различни институции, малко над 40 от тях само до АЕЦ "Козлодуй" ЕАД. Благодарение на получената по тях информация тя подава и десетки сигнали до близо 40 държавни контролни и други органи.

Наталия Станчева е работила като медицинска сестра в АЕЦ. Уволнена е през март 2022 г. заради множество дисциплинарни нарушения, са казваше в исковата молба. Станчева води и печели делото срещу уволнението си и е върната на работа в АЕЦ.

След 28 март 2023 г. от името на Станчева и Йорданка Кулинска започва подаването на много искания по Закона за достъп до обществена информация до АЕЦ и различни институции.

Многото заявления за достъп до информация на Станчева и майка ѝ отнели голям ресурс за отговор от АЕЦ. Освен това заради сигналите на двете жени до МВР, прокуратурата и други институции служители на компанията били разпитвани.

Целта на двете жени е била да злепоставят АЕЦ, твърдеше дружеството.

Според иска на АЕЦ злоупотребата с права от страна на Станчева и Кулинска е довела до сериозно увреждане на фирмената репутация и имиджа на стратегически обект, включително и пред прокуратурата, а също и до уронване на престижа на АЕЦ като надежден търговски партньор по различни договори. Освен това на ръководството на компанията било причинено безпокойство и неудобство, се казва още в иска. Била разстроена работата на администрацията и персонала на АЕЦ. От компанията настояват съдът да назначи психологическа експертиза на служители.

НАРУШЕНИЯ

"Важно е да се подчертае, че някои от органите, които Наталия Станчева е сезирала, действително установяват нарушения", коментира Лора Георгиева, правен експерт в Антикорупционния фонд. "Например, контролните медицински прегледи на работещите в централата би трябвало да се осъществяват от независима страна. Фактът, че медицинското заведение, в което се извършват тези прегледи, е част от АЕЦ, повдига въпроси за обективността на мониторинга и дали той дава реална представа за здравословното състояние на персонала", допълва Георгиева.

Според нея Станчева цели да защити здравето на работещите в централата и обществения интерес, а "като мотивация за съдебния иск спрямо нея не можем да видим друго освен стремеж да се заглуши критичен глас".

Още по темата