Quantcast

Медия без
политическа реклама

Държавата зачеркна 93% от фишовете за чужденци на пътя

МВР не може да събере 40 млн. лв. от електронни фишове за превишена скорост

01 Авг. 2020
Илияна Кирилова

За последните четири години Министерството на вътрешните работи не е успяло да събере 93% от общата сума на наложените глоби с електронен фиш за превишаване на скоростта от шофьори с чужда регистрация по българските пътища. Това сочат данни на Държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата", получени по Закона за достъп до обществена информация от Института за пътна безопасност.

От 2016 г. до 15 юни 2020 г. КАТ е издал електронни фишове на чужденци на обща стойност 43 070 580 лв. От тях обаче са събрани едва 3 094 540 лв., което прави малко над 7%. С други думи несъбраната сума може да покрие 50% от ремонта от отсечката Чирпан-Стара Загора на АМ "Тракия", отбелязват от ИПБ. Данните сочат, че през миналата година са преминали транзитно 3 044 721 МПС, статистиката показва също, че за 2019 г. са издадени 79 677 електронни фиша на водачи с чужда регистрация, от което става ясно, че всеки 38-и транзитно преминаващ шофьор е хващан да нарушава ограничението за скоростта. 

"През последния месец констатираме, че МВР налага рестриктивни мерки чрез ограничаването на свободното излизане през ГКПП, чрез налагане на принудително-административни мерки от типа недопускане на преминаване на границата, временно отнемане на книжка, временно спиране от движение на МПС спрямо българските граждани. От друга страна към чуждестранните водачи отношението е изключително либерално, което води до заключението, че има нежелание за създаване на организация за налагане и събиране на глобите по извършените нарушения от държавните институции, заети с контрола", категорични са от Института за пътна безопасност.

От "Пътна полиция" обяснят обаче, че основният проблем с чужденците е, че престоят им в страната ни е твърде кратък. "При извършване на нарушение, което е заснето с техническо средство, чисто технологичният процес е по-дълъг от няколко часа. Тоест електронният фиш се издава след като чужденецът е напуснал страната", твърди Иво Писанов от "Пътна полиция" пред Нова тв.

По негови думи вече се разработва система, чрез която да стане възможно след заснемането на нарушителя на пътя информацията да бъде изпращана в съответните ГКПП-та. Подготвят се и промени в Закона за движение по пътищата, с които санкционирането да става бързо и лесно. "Предлаганата промяна е на място да може автоконтрольорът да установява нарушението, съответно да връчва документа и да наложи глобата", коментира Тихомир Тодоров от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

В същото време експертите са на мнение, че именно липсата на наказания спрямо транзитно преминаващите шофьори е причина за зачестилите инциденти с тежкотоварни автомобили по българските магистрали. "Чуждестранните шофьори, когато преминават през България, знаят и усещат, че тук няма контрол и тогава могат да си позволят да карат, без да са почивали и с превишена скорост", отбелязва председателят на ИПБ Богдан Милчев.

МВР отчита сериозен провал в събирането на наложени глоби на нарушители на Закона за движение по пътищата. От 2016 г. насам размерът на санкциите за принудително събиране е достигнал сумата от 109 003 721 лв.

Още по темата