Медия без
политическа реклама

Държавата не успя да събере над 100 млн. глоби от КАТ

Повече от 1 400 000 са санкционираните нарушения на пътя, които не са платени

Илияна Кирилова

МВР отчита сериозен провал в събирането на наложени глоби на нарушители на Закона за движение по пътищата. От 2016 г. насам размерът на санкциите за принудително събиране е достигнал сумата от 109 003 721 лв., а влезлите в сила наказателни постановления, обикновени и електронни фишове, които не са платени в срок, са 1 407 332. Това става ясно от отговор на вътрешния министър Младен Маринов на парламентарен въпрос от депутата от "Воля" Боряна Георгиев.

Министърът прави уточнението, че "глобите по Закона за движението по пътищата са публични вземания и събирането им извън сроковете за доброволно плащане се осъщестява от Националната агенция за приходите". В тази връзка Маринов не отговаря какъв е размерът на събраната от 2016 г. сума от наложени глоби, изпратени на НАП, тъй като тази информация трябва да се изиска от Министерството на финансите. Този въпрос към финансовия министър Владислав Горанов вече е постъпил на 5 май, но отговорът е отложен за 19 май, показа справка на "Сега" в сайта на Народното събрание.

От отговор на вътрешния министър става ясно още, че с парите от глоби, наложени с електронен фиш, е осигурено финансиране за закупуване на ПОС терминал в автомобилите на Пътна полиция. Този начин за плащане на глоби обаче няма да е достъпен, докато не се реализира сключен на 19 декември м.г. договор за развитие на автоматизирана информационна система на Пътна полиция. Дейността за това е възложена на външна фирма.

Според мнозина ПОС терминалът във всяка патрулка ще подобри събираемостта на наложените глоби при нарушения на пътя. Преди 4 години от Асоциацията на пострадалите при катастрофи поискаха електронното плащане на място да се въведе с промени в закона. В крайна сметка през 2018 г. управляващите внесоха предложението в парламента, но още тогава стана ясно, че МВР трудно ще оборудва полицейските коли с ПОС терминал. Тогава от силовото ведомство уточниха, че това най-вероятно може да се случи през 2020 г., тъй като липсват пари за устройствата. Към днешна дата пък пари има, но информационната система на МВР не позволява.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата