Медия без
политическа реклама

Затвор грози Доналд Тръмп за неуважение към съда

Досегашните 9 глоби изглежда не го възпират да нарушава заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели

07 Май 2024
При следващо провинение Доналд Тръмп може да влезе в затвора.
БГНЕС
При следващо провинение Доналд Тръмп може да влезе в затвора.

Затвор грози бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, след като за пореден път не спази заповед на съда. 

Съдия Хуан Мерчан, който наблюдава наказателното дело на Доналд Тръмп по така наречения случай "пари срещу мълчание", му наложи глоба от 1000 долара за неуважение към съда, като това е за десети пореден път. Магистратът предупреди, че при следващо нарушение бившият президент ще попадне в затвора. Законът позволява глоба до 1000 долара или затвор до 30 дни за нарушаване на наложена от съда заповед за мълчание.

Съдията заяви, че деветте глоби, които му е наложил досега, изглежда не възпират Тръмп да нарушава заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели, свидетелите и семействата на съдията и прокурорите. Той глоби Тръмп с 1000 долара за всяко от деветте му онлайн изявления, които според него са в нарушение със заповедта му да не критикува свидетели или други участници в процеса. Прокурорите бяха отбелязали 10 публикации като възможни нарушения. Публикациите, направени между 10 и 17 април, включват статия, в която бившият адвокат на Тръмп - Майкъл Коен, е наречен "сериен лъжец". Очаква се Коен да бъде важен свидетел в процеса срещу бившия президент от Републиканската партия.

В отговор Тръмп заяви, че заповедта за мълчание нарушава правото му на свобода на словото, а адвокатът му Тод Бланш заяви преди време пред Мерчан, че въпросните изявления са били отговор на политически нападки. Мерчан отбелязва, че Бланш не е успял да представи никакви доказателства, че очакваните свидетели са отправили нападки към Тръмп, преди той да ги обиди.

Глобата от 9000 долара, която трябва да бъде платена до петък, е сравнително малка санкция за бившия американски президент.

Тръмп, кандидатът на републиканците на президентските избори през 2024 г., е обвинен във фалшифициране на бизнес документи, за да прикрие плащане от 130 000 долара на порноактрисата Сторми Даниълс в замяна на мълчанието ѝ във връзка с тяхна интимна среща, която според нея тя е имала с Тръмп през 2006 г. Тръмп не се признава за виновен и отрича да е имал интимен контакт с порнозвездата.

Наказателното дело е едно от четирите, които се водят срещу Тръмп, но може да се окаже единственото, което ще се гледа в съда и ще доведе до произнасяне на присъда преди президентските избори на 5 ноември.

 

 

 

Още по темата