Медия без
политическа реклама

Гражданите недоволстват от хвалената от МВР онлайн система за глоби

Интерфейсът е неадекватен, а част от функционалностите не работят, констатира и депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев

25 Яну. 2024
Хора се оплакват от проблеми със системата
Скрийншот
Хора се оплакват от проблеми със системата

Гражданите масово се жалват от хвалената от МВР онлайн система за плащане на глоби. Наскоро МВР затвори портала си за онлай услуги, за да я надгради. Той бе пуснат отново в понеделник, веднага заваляха оплаквания, че системата е редовно блокира от претоварване. Мъж разказа как след няколкочасови опити да си плати глоба, се е отказал и отишъл да го направи в КАТ. 

Със системата се похвали и депутатът от ПП-ДБ и бивш министър Божидар Божанов в Туитър. "След промените в Закона за движението по пътищата през лятото (които бяхме подготвили година по-рано), и след като МВР пусна днес новата версия на е-услугите, вече може да проверите невръчените си фишове и да ги платите онлайн, без да се разхождате до КАТ", написа в пост той. Веднага последваха оплаквания от граждани, че не могат да влязат в системата, като посочваха и какво им пише на екрана. 

"Явно не е много "издръжливо" това, че след като си го споделил и сме се юрнали на се проверяваме..и от 30-тина минути ми дава само тая грешка..", пише гражданин под поста на Божанов.

Има и оплаквания, че очевидно няма връзка между системата на МВР и НАП. "Миналото лято платих глоби към КАТ, онзи ден от НАП ми изпратиха писмо да ида да си платя глобите, защото съм уведомен и се начислява лихви. Обадих се и им казах, че съм платил. Те ми казаха да ида с платежното в КАТ и да попълнят формуляр и ще отправят казуса", пише потърпевш. Друг пък поставя въпроса как е продал  колата  си без задължения през 2022 г., а  сега го гонят за фиш от 2020 г.

Системата не сработва, излизат ми два фиша, които искам да платя, МПС е фирмено и независимо какво въвеждам като задължено лице- фирмата или управителят, съответно с ЕИК, или ЕГН възниква грешка и стигаме дотам, оплаква се друг потребител.

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев също подложи на критики онлайн система за плаще на глоби на МВР, с която ръководството на вътрешното министерство не спира да се хвали вече повече от месец.

"След промени приети от парламента МВР ни зарадва с възможността да плащаме онлайн стари невръчени фишове от КАТ. С колегата Йордан Иванов решихме да проверим как функционира системата и останахме със смесени чувства. Потребителският ѝ интерфейс е неадекватен, а заради голямото натоварване част от функционалностите не работят", написа Мирчев в социалните мрежи.

"Досега фирмата изпълнител е получила над 200 поръчки с държавни пари, а цената за изработката е над 1 млн. лв. С колегата Иванов ще зададем серия въпроси към МВР, ще прегледаме внимателно техническата документация, вкл. да установим дали е предоставен изходният код, както изисква законът, и дали при приемането са направени тестове за удобство на потребителския интерфейс. Ще изискаме одит за адекватността на тази сума за разбработка на подобен тип система, защото резултатът е меко казано лош", пише още Мирчев и обещава: "След това ще предоставим резултатите пред общестовото и ако е нужно ще сезираме всички институции, за да се провери внимателно как са изхарчени толкова средства и задоволява ли ни резултатът".

Във връзка с изпълняван от МВР проект „Реализиране електронни административни услуги“ и извършването на технологични настройки, Порталът за електронни административни услуги на МВР ще бъде недостъпен до 21 януари включително.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ивайло Мирчев, глоби

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?