Медия без
политическа реклама

ДПС овладя една трета от парламентарните комисии

Към петте, които вече управлява, движението получи от сглобката още три - по туризъм, българите в чужбина и взаимодействието с гражданите

14 Септ. 2023ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Ертен Анисова, която ще оглави туристическата комисия, седи до Делян Пеевски на заседанията на комисията по правни въпроси.

ДПС стремително продължава да засилва влиянието си върху законодателната работа на Народното събрание, с все повече ръководни постове в постоянните парламентарни комисии.

От движението вече контролират 5 парламентарни комисии - по бюджет и финанси (ръководена от Йордан Цонев); по икономическа политика (Хамид Хамид); по околната среда и водите (Станислав Анастасов); по транспорт и съобщения (Халил Летифов); по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта (Небие Кабак). За отбелязване е, че ДПС държи ресорите, определящи финансовата и икономическата политика на страната.

А днес хората на Ахмед Доган получиха председателските места в още три парламентарни комисии. Съпартиеца си Цветан Енчев вредиха за ръководител на комисията по политиките за българите извън страната; Ертен Анисова – за председател на комисията по туризъм; а Валентин Тончев, наскоро влязъл в парламента след солидно разместване на изборните листи, оглави комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество. И трите комисии досега нямаха председатели.

Както се очакваше, при гласуването в пленарната зала ДПС получи желаното с подкрепата на партньорите си от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Това е част от цената на сглобката, на която се крепи управляващото мнозинство в Народното събрание, а и правителството на Денков-Габриел. Така движението вече контролира една трета от 25-те постоянни парламентарни комисии.

Дебат нямаше. Само от "Възраждане" поискаха Цветан Енчев да обясни какво възнамерява да прави начело на комисията за българите в чужбина. Националистите живо се интересуват от въпросната комисия - миналата година водачът им Костадин Костадинов беше неин председател. Енчев не се отзова. От "Възраждане" обидено нарекоха новите назначения "пореден политически пазарлък и обслужване на интересите на ДПС".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?