Медия без
политическа реклама

ДПС размести редиците си заради нов фаворит в парламента

Трима кандидат-депутати от последните избори се отказаха от местата си, за да влезе Валентин Тончев в Народното събрание

08 Авг. 2023
Валентин Тончев (долу, в средата) с други млади надежди на ДПС в София.
Пресцентър на ДПС
Валентин Тончев (долу, в средата) с други млади надежди на ДПС в София.

В последните дни от лятната сесия на парламента няколко депутати го напуснаха, за да заемат управленски позиции в изпълнителната власт. Техните места трябваше да бъдат запълнени от следващите в листите, с които политическите сили се явиха на последните избори на 2 април т.г. Специално в ДПС това доведе до крайно любопитни размествания, които показват кого иска да лансира движението.

Такъв е случаят с Валентин Тончев. Той замести в Народното събрание съпартиеца си Петър Чобанов, който е известен като бившия финансов министър в кабинета „Орешарски“. Чобанов беше избран за подуправител на БНБ след договорка, по силата на която ГЕРБ-СДС осигури преизбирането на Димитър Радев за управител на банката, а депутатът от ПП-ДБ Андрей Гюров получи другото подуправителско място.

Чобанов беше влязъл в парламента от 26-и избирателен район – Софийски, където беше водач на листата на ДПС. Тончев заемаше второто място в същата листа (беше и водач в 23-ти район, където ДПС не получи мандат - бел.а.). Когато излязоха изборните резултати, стана ясно, че трима кандидати са получили достатъчно преференции, за да се изкачат нагоре в листата – Кристина Александрова, Васил Николов и Александър Несторов. Те всичките изпреварват Тончев и така всеки от тях имаше шанса да влезе в парламента на мястото на Чобанов.

На 19 юли обаче и тримата са подали заявления (тук, тук и тук) до Централната избирателна комисия (ЦИК), с които искат да бъдат заличени от листата. Това означава, че не могат да бъдат обявени за депутати. На 20 юли ЦИК одобрява заявленията им. С изпадането на тримата Тончев отново се върна на второто място в листата. На 27 юли ЦИК го обяви за народен представител на мястото на новоизбрания подуправител на БНБ, а ден по-късно той се закле като депутат в парламента.

Цялото това разместване на редиците е признак, че ДПС смята Тончев за ценен кадър, който трябва да бъде наложен в парламента. Той започва кариерата си в Атлантическия клуб, става председател на Младежко евро-атлантическо дружество, а през 2014 г. се присъединява към партията на Ахмед Доган. Съветник е в Европейския парламент на Илхан Кючюк – евродепутат от ДПС и една от най-промотираните млади фигури в партията.

ДЕЖАВЮ

Иначе движението, което никога не е крило неприязънта си към преференциалния вот, не се колебае да изхвърли предпочитанията на избирателите в кофата за боклук, когато партийният му интерес диктува така. От този подход миналата година спечели самият Петър Чобанов.

На изборите през октомври 2022 г. той беше втори в листата на същия 26-и избирателен район. Тогавашният водач Цветан Енчев избра да влезе от Враца, но Чобанов не можеше да се възползва от това. Причината беше, че цели четирима други кандидати от същата листа го изпреварваха с преференции – Александър Методиев, Кристина Александрова, Николай Аргиров и Васил Николов. Бившият финансов министър обаче стана депутат, тъй като и четиримата пред него се отказаха от тази възможност. Както се забелязва, имената на двама от тях – Александрова и Николов, се повтарят и в сегашния случай.

Така се случват нещата в ДПС.

Още по темата