Quantcast

Медия без
политическа реклама

Петър Чобанов и Андрей Гюров станаха подуправители на БНБ

Това се случи без дебати в пленарната зала

26 Юли 2023Обновена
БГНЕС
Петър Чобанов, управителят на БНБ Димитър Радев и Андрей Гюров

Парламентът избра подуправителите на БНБ. За ръководител на управление "Банково" пленарната зала гласува за Петър Чобанов от ДПС, а за ръководител на управление "Емисионно" беше избран Андрей Гюров от ПП-ДБ. На практика Гюров ще отговаря за валутния борд. Гласуването не беше предшествано от дебат, а цялата процедура приключи за около пет минути.

 Петър Чобанов от ДПС беше избран с гласовете на 148 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Гюров пък беше избран с гласовете на 147 депутати от същите формации.

Както е по закон, Андрей Гюров и Петър Чобанов бяха номинирани от гуверньора на БНБ Димитър Радев, който преди няколко дни пък получи подкрепа за нов мандат начело на банката. По време на събеседването в парламентарната бюджетна комисия преди два дни, новоизбраните подуправители на БНБ обещаха да работят бързо и гладко за въвеждане на еврото.

По-късно депутатските пълномощия на Андрей Гюров и Петър Чобанов бяха прекратени. Очаква се скоро ЦИК да съобщи народните представители от ПП-ДБ и ДПС, които ще заемат местата им.

Още по темата