Медия без
политическа реклама

Донев обеща възстановяване на наводнените села до 3 седмици

Утре в разчистването ще се включат допълнително 400 военнослужещи с техника 

14 Септ. 2022
Илияна Кирилова
Служебният премиер Гълъб Донев заяви, че електрозахранването в домовете на хората е възстановено

До 3 седмици улиците, инфраструктурата, мостовете и деретата на реките в наводнените карловски села Богдан, Каравелово и Слатина ще бъдат почистени и възстановени. Това обеща служебният премиер Гълъб Донев в началото на правителственото заседание. 

Според оценки на екипите, работещи на място, разчистването на щетите от погрома ще отнеме поне 2 два месеца, а за пълното възстановяване на селата ще е нужна поне 1 г.

"В пострадалите от наводненията села имат нужда от хора, които да им помогнат да започнат живота си на чисто и да не газят през кал, когато влизат в домовете си. За да ускорим възстановяването след потопа, правителството, заедно с областния управител на Пловдив и кметовете, продължаваме с повече техника и хора разчистването на наводнените села Каравелово, Богдан и Слатина", заяви той. По думите му е важно колкото може по-скоро да бъдат разчистени домовете и дворовете на хората. "Както обикновено, в почивните дни ще се присъединят и доброволци от много места на страната. Благодаря на българите, които от 2 септември живеят с мъката на хората и са солидарни не само с думи, но и с действията си. Всяко усилие за изправяне е крачка към възвръщане на нормалността", допълни той.

Премиерът посочи, че утре, 15 септември, 400 военнослужещи с техника ще се включат допълнително към работата по разчистването в пострадалите села. В петък служители от областните и общинските администрации в Пловдив и съседните области също ще помагат в наводнените села.

Правителството ще отпусне 200 хил. литра вода от Държавния резерв за пострадалите села в Карловско.

Донев е разговарял с областния управител на Пловдив Ангел Стоев, от когото научил, че електрозахранването в домовете на хората е възстановено. Работи се и по уличното осветление в наводнените села.

 

Ситуацията в карловските села, 4 дни след опустошителния порой по поречието на река Стряма, продължава да бъде тежка - десетки къщи са под вода, мазета и приземни етажи са в кал и тиня, на места няма ток.
Жителите на опустошените от наводнения карловски села Богдан, Каравелово и Слатина са подавали нееднократно сигнали за незаконна сеч, но не им е обръщано внимание.
Екипи на жандармерията от днес са ангажирани с охраната на селата Каравелово, Слатина и Богдан, които пострадаха най-много от наводненията в района на Карлово.

 

Щетите от наводненията в Карловско са огромни и по предварителни оценки възлизат на около 60 милиона. Това обяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов пред NOVA News. По моите предварителни разчети, щетите са на стойност около 60 млн. лв. Но може би ще се окажат повече.

 

Още по темата