Медия без
политическа реклама

Властта се изкара невинна за наводненията в Карловско

Над 600 доброволци ще помагат днес на опустошените села Богдан, Каравелово и Слатина

06 Септ. 2022Обновена
БНТ
Служебният премиер Гълъб Донев говори пред медии при посещението си тази сутрин в засегнатите от наводненията села.

Жителите на опустошените от наводнения карловски села Богдан, Каравелово и Слатина са подавали нееднократно сигнали за незаконна сеч, но не им е обръщано внимание. Вече няколко дни след бедствието пострадали от района твърдят, че тази сеч, както и непочистените от дървета и клони речни корита са основната причина за размерите на трагедията.

Служебният министър на земеделието Явор Гечев разпореди вътрешна проверка за извършваната сеч в района. До момента обаче данните били, че сечта е била на малка площ. "Сечището в региона е с ниска интензивност и не би трябвало то има проблем с поголовна сеч", коментира Гечев. Той уточни, че проверките продължават и ще има наказания, ако бъдат установени виновни. Министърът призна, че има непочистени корита и скъсани диги на река Стряма, но като основна причина за наводненията се счита огромното количество дъжд - около 200 л/кв м.

Тези думи на министър Гечев обаче бяха подложени на съмнение от жители на Каравелово. "Апелирам тази сеч да се провери, защото министърът каза неща, които не са верни. Как за три дни направи проверка за десет години назад на сечта?! При всички дървета, които са слезнали, имаме клони, които са тънки и са рязани с резачка", коментира пред БНР Манол Христов, жител на селото.

 

ПРЕМИЕРЪТ НА ИНСПЕКЦИЯ

Служебният премиер Гълъб Донев посети тази сутрин пострадалите райони. Той също видя причините за случилото се единствено в количествата валежи.

"Виждате, че от няколко дни няма валежи, но реката е с много висок дебит. Няма как да се борим срещу стихията. Причината за наводненията е в огромните количества дъжд, а не в това, че не са почистени деретата на реките. Да, и изсичането на гората е проблем, но тази сеч не е безразборна, за всяко изсечено дърво има разрешение. Това се доказва и от снимките, няма безразборна сеч, няма нарушения", заяви Донев.

Той обеща държавата да помогне за възстановяването на селата.

"Няма да остане нито един човек, който да е засегнат и да не бъде подпомогнат... Ще бъдат отпуснати средства, ще бъдат осигурени строителни материали, необходими за възстановяване на нанесените щети по домовете на хората. МС ще вземе решение за диференцираната финансова помощ, която да отпуснем на тези домакинства, за да бъдат спокойни хората. През общината ще бъдат подадени заявленията за възстановяването на общинската инфраструктура. Всеки един пострадал, всяко едно домакинство ще бъде подпомогнато и трябва да знае, че държавата стои плътно зад него. Ще бъдат доставени временни жилища на хората, чиито домове са разрушени", увери Донев и подчерта положените усилия до момента: "Държавата от първия ден провежда спасителни действия, за да бъдат спасени всички хора. Има нанесени материални щети, стихията връхлита за секунди, възстановяването изисква време и усилия."

Въпреки това жители в района се оплакват от недостиг на тежка техника, която е особено необходима за възстановителните дейности.

Служебният министър-председател допълни, че още утре ще бъде взето решение на МС, с което ще бъдат отпуснати вода и храна от държавния резерв, включително и за Сопот, където има проблем с питейната вода. Ще бъдат подпомогнати и семействата, които имат ученици, за да могат да посрещнат първия учебен ден. "Държавата е помислила и за това", подчерта Донев.

 

НАД 600 ДОБРОВОЛЦИ ДНЕС

Днес се очаква над 600 доброволци да помагат на пострадалите села. Това обяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов. "Ние сме под върхово напрежение, защото отстраняването на последиците няма да е еднократен акт за ден-два. Чака ни упорита работа с месеци. Ще работим здраво, можете да бъдете сигурни - ние сме на 24-часов режим", допълни той пред БНТ.

Сред доброволците е и Десислава Радева, съпругата на президента Румен Радев. Пред агенция "Фокус" тя заяви, че не е дошла за медийни изяви, а само за да помогне на хората.
 

ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ

Община Карлово обяви дарителска кампания в помощ на пострадалите от наводнението. В обръщение се казва:

"Уважаеми българи в страната и чужбина,

Обръщаме се към всички Вас с апел за помощ. Населените места от община Карлово – с. Богдан, с. Слатина, с. Каравелово, с. Войнягово, с. Столетово, с. Розино, с. Христо Даново и с. Дъбене имат нужда от нашата подкрепа!

Наводнението, породено от обилните и непрестанни дъждове, доведе до разруха в тези населени места. Стотици български домакинства загубиха за един миг своите домове и покъщнина. Материалните щети са огромни, а хората не виждат изход от тази ситуация. Това, което всички заедно можем да направим, е да покажем на нашите пострадали сънародници, че не са сами.

Само обединени заедно, ставаме силни!

Нека дарим!

Всеки, който желае да дари парични средства, може да го направи с SMS на номер 17 777 с текст DMS KARLOVO или на:

https://dmsbg.com/.../pomosht-za-navodnenite-sela-v.../

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?