Медия без
политическа реклама

Домусчиеви и Румен Гайтански-Вълка са фаворити за чистенето на София

20 Дек. 2019
Илияна Кирилова

Цени от над 800 лв. за единица извършена дейност са получени в конкурса на Столичната община за събиране на боклука във всички райони, в които до финалния етап е допусната само по една фирма или консорциум. В единствените два района, за които офертите са повече от една, се появяват и по-ниски предложения. Комисията за провеждането на обществената поръчка обяви резултатите от оценката на техническите предложения и отвори ценовите оферти на допуснатите участници.    

В първа зона "Титан София Център" ДЗЗД предлага да извършва сметосъбирането и сметоизвозването срещу 818,39 лв. с ДДС за единица извършена работа. Същият консорциум извършва дейността и в момента, като договорът му изтича догодина. Това бе и единственият участник в конкурса на Столичната община за въпросната зона. Тя включва районите "Средец", "Студентски" и "Лозенец". В обединението влизат "Нелсен Чистота" на "Титан" и "Ай Ес Ви трейд", свързана с Кирил Домусчиев. Оценката за техническото предложение на "Титан София Център" е 100 точки.  

Във втора зона "Титан София Изток", която чисти там и в момента, предлага да го прави отново срещу 878 лв. с ДДС. За тази зона също имаше само една оферта. Зоната включва районите "Искър", "Панчарево" и "Кремиковци". В консорцуима влизат "Титан БКС" и "Търговски център Тракия" на братя Георги и Кирил Домусчиеви. И тук оценката за техническото предложение е 100 т. 

За трета зона има две оферти. "Еф Си Си България" ЕООД предлага цена от 536 лв. с ДДС, а "Грийн Партнърс" - 865 лв. с ДДС. Преди време като действителен собственик на втората фирма се обяви Румен Гайтански, познат като Вълка. И двете фирми са получили по 63 т. в техническата част на офертите си. Трета зона включва районите "Изгрев", "Слатина" и "Подуяне" и в момента тя се почиства от австрийската А.С.А., която е предоставила половината от дейността на подизпълнители. За трета зона имаше и още две фирми, желаещи да чистят, които очевидно не са допуснати за финалния етап.  

За четвърта зона също има две допуснати оферти. Консорциум "АЕС Х груп" ДЗЗД предлага цена от 522 лв. с ДДС, а "Грийн Партнърс" - 883 лв. И тук техническите предложения на двете фирми са получили равни точки от комисията на Столичната община - по 63. Зоната включва "Илинден", "Надежда" и "Сердика". "АЕС-Х груп" чисти и в момента там, като фирмата се счита за свързана с бившия шеф на общинската "Чистота" Красимир Арсов. За четвърта зона имаше най-много желаещи да участват в конкурса - 4 фирми и консорциума, но 2-ма от кандидатите не са допуснати до финала. 

За пета зона офертата е една и тя е на споменатата "Титан София Изток 1", която обслужва зоната и в момента. Предложената цена е 878 лв. с ДДС. Пета зона включва "Банкя", "Връбница" и "Нови Искър". Оценката на техническото предложение пак е 100 т. 

За шеста зона също има едно допуснато предложение. То е на "Зауба" АД и е на стойност 811 лв. с ДДС. Фирмата също се свързва с Румен Гайтански. Зоната включва "Люлин" и "Красно село". В момента 6-та зона е дадена на общинската фирма "Чистота Искър", която обаче наема сметосъбираща техника от споменатата "Грийн партнърс", свързана с Гайтански, срещу близо 12 милиона лева на година. За участие в процедурата за шеста зона също имаше и други кандидати, но техните оферти не са допуснати до решаващия етап.   

За седма зона, който включва "Възраждане", "Оборище" и "Триадица-център", допусната оферта отново е една. "Титан София център 1" предлага цена от 818 лв. с ДДС. Същата фирма чисти зоната и в момента. В конкурса за тази зона участваха още "Зауба" и "Бакс Астон". 

Столичната община обяви обществената поръчка през юли, като първоначално оферти трябваше да се събират до средата на август. По-късно обаче срокът на процедурата бе удължен до 9 септември. Конкурсът е на обща прогнозна стойност в размер на 435 841 666 лв. с ДДС и е за срок от пет години. Всяка фирма имаше право да кандидатства за най-много две от конкурсните зони.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата