Quantcast
Докато е в отпуск, Гешев награди с нож Младен Маринов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Докато е в отпуск, Гешев награди с нож Младен Маринов

Главният прокурор е докторант по международно право в ЮЗУ
Обновена
4 903
 ПРБ

Макар и в отпуск до 9 август главният прокурор Иван Гешев отиде на национално съвещание на МВР и награди вече бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов с отличие "Служебна благодарност" и предметна награда "Награден нож". Гешев подчерта заслугите на Маринов за отличното взаимодействие между органите на МВР и прокуратурата при разкриване на поредица от тежки престъпления, както и за заслугите му в борбата с конвенционалната престъпност, опазване на обществения ред и спазване на противоепидемиологичните мерки в рамките на извънредното положение, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Не става ясно дали по време на националното съвещание е обсъждан проблемът с полицейското насилие по време на протестите. За тях се очакваше до тази сряда МВР да обяви резултати. Прокуратурата също мълчи има ли разследване на бруталните сцени, които се видяха на записи и за които разказаха жертви. Протестиращите настояват за оставката и на Гешев.

На съвещанието в МВР бяха отчетени резултатите от борбата с битовата престъпност. На съвещанието присъстваха и заместниците на Гешев - Десислава Пиронева, Борислав Сарафов и Даниела Машева, както и говорителят му Сийка Милева.

Гешев лично отчете бомбастични успехи срещу телефонните измами и кражбите.

"Само преди 3 години, ако някой кажеше, че проблемът с телефонните измами може да бъде решен в приемливи граници, никой български гражданин, включително представителите на правоохранителните ограни, щяха да кажат, че това е невъзможно. Това е нерешен проблем след 1989 г., който засяга най-уязвимата част от българското население - нашите родилите, баби и дядовци. Тези хора крадяха последните им спестявания и ги лишаваха от достойни старини", констатира Гешев.

Той подкрепи думите си и със статистика: "В сравнение с 2017 г. намалението на телефонните измами е 94%. Спадът през 2018 г. в сравление с предишната година 91,6%. През 2019 г. спадът е 90%. В началото на тази година става въпрос за единични случаи".

Главният прокурор отчете също спад в кражбите на автомобили. "Преди 10-15 години ставаше въпрос за 25-30 кражби на МПС на територията на цялата страна дневно. Днес има 3 кражби, а има дни без нито една! Спадът в сравнение с периода от първите 5 месеца през миналата година е 12% ", изтъкна той. Грабежите като цяло пък са намалели с около 20%", посочи той.

"Винаги съм твърдял, че за да бъдат постигнати резултати в интерес на българското общество е необходимо взаимодействие между институциите, независимо от коя власт са те. Резултатите от първите 5 месеца на годината показват, че това е правилния подход и между прокуратурата и МВР почти се изгради едно добро взаимодействие и партньорство", коментира още Иван Гешев.

За първите пет месеца от началото на годината по отношение на битовата престъпност са образувани над 550 досъдебни производства, над 305 лица са привлечени към наказателна отговорност и стотици са внесени обвинителните актове, допълни Гешев.

След него думата взе главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който отбеляза, че дори в страни с много по-висок социален статус престъпността е на много по-високи нива. Той разказа, че е посещавал държави, където са го предупредили да не ходи на определени места, защото е опасно, а в България това не се случвало.

Гешев ще става доктор по международно право

Главният прокурор Иван Гешев е приет за докторант в Правно-историческия факултет на Югозападния университет. Научният ръководител на Гешев - деканът на факултета доц. Николай Марин, потвърди пред "Сега", че главният прокурор е негов докторант. Гешев е завършил право в Школата на МВР в Симеоново. По време на кампанията му за главен прокурор едно от десетките писма в негова подкрепа беше от ректора на ЮЗУ.

Главният прокурор ще е докторант в катедра "Международно право и международни отношения". Нито той, нито научният му ръководител разкриват подробности на каква тема е докторантурата, кога и как е бил приет главният прокурор, какви документи, удостоверяващи интересите и постиженията в научната област е представил и т.н. 

Още

Бившата шефка на СЕМ Бетина Жотева вече работи за Гешев

17.05.2022

4258
Разбита е голяма нелегална цигарена фабрика в Ботевград

16.05.2022

1673
На прокуратурата клиентите са ѝ скъпи