Медия без
политическа реклама

Доброволците спират издирването на Сашко

12-годишното сирийско момиче от Болярино бе открито живо

17 Ноем. 2022Обновена

На шестия ден от изчезването на 12-годишния Александър Цветанов от Перник стана ясно, че разследващите са призовали майка му на разпит, съобщи бТВ. Радостина Цветанова живее във Великобритания, заминала е през август 2020 г. и оттогава не се е прибирала. Майката на Сашко е призована на разпит като свидетел. Репортер на bTV снощи е успял да се свърже с нея по телефона, но тя е отказала всякакъв коментар и прекъснала разговора.

"Заявила е, че ще се прибере на по-късен етап. Не е казала конкретна дата, но има срок. В случай че не се яви, ние разполагаме с възможност да я разпитаме там, където се намира", обясни Албена Стоилова от Окръжна прокуратура в Перник.

Междувременно бащата вече допуска, че Сашко е отвлечен: "Нямаме никакво време и трябва да намерим детето, някой го държи и трябва да го пусне. Разбирате ли, вече ще се побъркам и не знам на кой свят съм", заяви бащата Александър Цветанов.

Издирването на детето продължава, но все по-малко хора участват. Тази сутрин стана ясно, че доброволците прекратяват  масовото търсене, обезсърчени от множеството фалшиви сигнали. "Докато няма солидна следа, а не "насоки" от врачки, няма да се включваме, обясниха доброволци.

От полицията в Перник съобщиха, че започват търсене по "специфични места", които няма да оповестяват. Полицаи, доброволци и близки обикалят не само Перник и горите около града, но и квартали на София, а също и в Радомир.

В издирването на момчето са включени кучета, хеликоптер и термокамери. От полицията проверяват всеки постъпил сигнал, но следи от детето няма. От прокуратурат заявиха, че няма доказателства за извършено престъпление срещу момчето.

Промяна в тактиката

От днес оперативно-издирвателните действия по търсенето на Александър продължават под нова форма и ново разпределение на силите, съобщиха от ОДМВР-Перник. Специалисти проверяват отново и по-обстойно труднодостъпни места. Шейсет служители на МВР продължават издирването, а участие взимат сили и средства на ОДМВР-Перник, Благоевград и Кюстендил, както и сили на ГДНП. Продължава издирването на нови свидетели и хора, който биха дали информация за детето. Назначени са и две експертизи. 

От началото на акцията са проверявани средно по 50 сигнала от граждани на денонощие. Разпитани са над 12 свидетели, семейството на изчезналото дете, учителите му, както и всички, чийто данни могат да помогнат в издирването. Проведени са множество беседи и разговори с неговия баща, посочват от полицията. 

Детайлно е проверен 20 километров радиус от мястото на изчезването му в планината „Голо бърдо“ над  Профилакториума в областния град. Многократно са проверени всички налични видеокамери за наблюдение в района, както и множество такива за охрана на частни домове и обществени помещения. Претърсени са изоставени сгради, училища и детски градини в района, жилищни и стопански постройки, шахти, водоеми и цялата гориста местност в 20 километровата зона. Паралелно с това полицаи и доброволци са проверили всички населени места в общините Перник, Радомир, Брезник, Земен и Ковачевци.

В същото време бащата на Александър написа в профила си във Фейсбук, че е подложен на детектор на лъжата, който показал, че казва истината. Говорителката на Окръжната прокуратура в Перник Албена Стоилова потвърди, че мъжът е издържал проверката. Пред БТА тя обяснява, че изследването, проведено в МВР, е доказало, че бащата не лъже. Освен това свидетели са забелязали бащата и детето в района на бившия Профилакториум в Перник на 11 ноември. 

 

12-годишната сирийка в Болярино е открита в задоволително състояние

След 7-часово издирване 12-годишното сирийско момиче от пловдивското село Болярино бе открито снощи живо в близкия парк, но в неподвижно състояние, с наранявания и в шок, съобщи Нова тв.

Сигнал за изчезването бе подаден вчера от майката и бащата, сирийски бежанци със шест деца. Те стояли на пътя и показвали снимка на местните в опит да им обяснят, че детето липсва, разказа кметицата на с. Болярино Стефка Милева. По думите й и родителите, и децата не говорят български, затова общуват предимно с жестове и мимики. Това е първи подобен случай в селото, каза още Милева. 

Местните разказват, че децата никога не излизат без надзор, винаги са придружавани от родител и обикновено ходят в парка, в близост до дома им, както и до магазина в центъра на селото. Окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева съобщи, че момичето е в задоволително състояние, било връзвано, има следи от насилие. Тя отказа да даде повече подробности. 

По-късно днес bTV обяви, че няма извършено насилие над 12-годишното момиче и това е показал медицинският преглед. Детето имало малки наранявания по едната ръка, но категорично не става дума за насилие. Няма замесен човек в изчезването му, а основната версия на разследващите е, че детето само е инсценирало изчезването си.

 

Издирването на 12-годишния Александър в Перник ще продължи, докато детето не бъде намерено. Това казаха пред "Сега" от МВР в града. Днес - на петия ден от изчезването на момчето, се очаква в операцията да се включат дори повече сили, отколкото вчера.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата