Медия без
политическа реклама

МВР: Ще издирваме Александър, докато го намерим

Операцията за намирането на 12-годишното момче ще продължи и тази седмица

15 Ноем. 2022Обновена
Александър се издирва пети ден.
Фейсбук
Александър се издирва пети ден.

Издирването на 12-годишния Александър в Перник ще продължи, докато детето не бъде намерено. Това казаха пред "Сега" от МВР в града. Днес - на петия ден от изчезването на момчето, се очаква в операцията да се включат дори повече сили, отколкото вчера. Не се планира действията по издирването да бъдат прекратени тази седмица, уточниха от силовото ведомство.

Все още няма следа от Александър въпреки усилията на стотици доброволци, МВР и на планинската служба. Кметът на Перник Станислав Владимиров коментира пред Нова телевизия, че „колкото повече дни минават, за съжаление, песимизмът започва да ни обзема”. По думите му са били обходени абсолютно всички места, на които предполагали, че може да е 12-годишният Александър. Вчера вечерта се проведе и заседание в ОДМВР – Перник, на което се обсъди как да продължи издирвателната акция.

В издирването вече се включиха водолази, които са проверили водоемите в района. Търсят и 9 полицейски кучета, които обаче досега не са открили следа.

Сашко е с тежка форма на аутизъм, висок е 1,50 м, облечен е в черна блуза с надпис, сиво шушляково яке, тъмносини дънки. Обут е маратонки "Адидас" и носи розова играчка - плюшено мече. Изчезва около 16:00 ч. в петък следобед при разходка с баща си в гората при Профилакториума в Перник. Бащата е с детска церебрална парализа и двигателни затруднения, а Сашко е хиперактивен.

Албена Стоилова от Окръжната прокуратура в Перник посочи, че до момента са разпитани свидетели от близкия кръг на детето. Няма доказателства, че Александър е жертва на престъпление, допълни тя. И отрече циркулиращата в социалните мрежи информация, че бащата е подложен на детектор на лъжата. Бащата обаче е разпитан два пъти - веднъж на мястото, където е изчезнало детето, а след това и по-подробно в прокуратурата. "Показанията му не са противоречиви", посочи Стоилова. Тя напомни, че момчето и преди е бягало, но бързо е откривано без намесата на властите.

Днес стана ясно, че детето не е било на училище в четвъртък и в петък, като обяснение за този детайл поне публично не е известно.

Логопедите, които работят с детето, изпратиха до Нова телевизия писмен анализ с насоки за поведението му. В анализа се посочва, че той е изключително жизнено и лъчезарно дете, което не се страхува от хората, а напротив - в голяма част от случаите дори търси внимание, обича много да прегръща хората, които познава и са от обкръжението му. Има ехолалична реч, т.е. повтаря отделни думи или част от изречение, което е чул. Отговаря на елементарни въпроси с една дума. В някои случаи е възможно при задаване на въпрос "как се казваш" да отговори Сашо. Музиката го успокоява. Не е агресивен и не проявява автоагресия. Смело дете е, не се страхува от тъмното. Обича реда, не би се изплашил от непознати. В някои ситуации може изобщо да не обърне внимание на хора около него. Дори да ги забележи, не би бил агресивен и не би тръгнал да бяга. Невинаги реагира на името си, в повечето случаи реагира само на познати лица. Реагира на шумове, но е трудно да се предвиди какво би направил в ситуация като сегашната, ако е изложен на много силен шум. Логопедите правят уговорката, че нямат представа как детето би реагирало в реална среда, тъй като са работили с него само в кабинет.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата