Quantcast

Медия без
политическа реклама

Директор на болница: Ще заведа болните при кмета, ако ми спрат тока

В белодробното лечебно заведение във Варна са без заплати от 10 месеца

20 Юни 2022
БНТ
Белодробната болница във Варна дължи 65 000 лв. за ток

Проблемите в Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна се задълбочават и са на път да ескалират.

Работещите там не са взимали заплати от 10 месеца. Засега стоят на работа, защото повечето са пенсионери и получават някакви доходи. Очаква се обаче голяма част от персоналът да напусне скоро. За капак се очаква и токът да бъде спрян - днес за два часа, утре за четири, а от сряда - и окончателно, разказа БНТ.

Директорът на лечебното заведение доц. Христо Ганчев се закани, че ако токът спре, да вземе болните и да ги заведе при кмета или председателя на общинския съвет - "да решават, да ги лекуват те или да измислят нещо". Дължимата сума за ток е 65 000 лв, което според него не е много за общината, от която се "правят на интересни".

"Абсурд е да оставим болницата без ток. Не може да се приготвя храна, да се правят процедури. Болницата е извън града, знаете ли какви неща могат да се случат. Това е пълен абсурд", каза доц. Ганчев.

По думите му в болницата един туберкулозно болен се издържа за 60 лв., а има нужда от 90 лв. на ден. Проблемът според него идва от това, че лечебните заведения са търговски дружества.

От здравното министерство за заявили пред БНТ, че планират увеличение на средствата за болен на ден. От там обаче са припомнили, че едноличен собственик на капитала на болницата е община Варна.

За тежките проблеми на Белодробната болница се знае отдавна, но решение засега няма. Задълженията към персонала са над 580 хил. лв.

 

Още по темата