Медия без
политическа реклама

Депутатите се сбиха заради кабел

Според БСП приетите днес решения са незаконни

18 Дек. 2023Обновена
Шефът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски се присъедини към боя, за да се опита да закрие съпартиеца си Йордан Цонев и да му даде възможност да оправи кабела за микрофона.
Илияна Димитрова
Шефът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски се присъедини към боя, за да се опита да закрие съпартиеца си Йордан Цонев и да му даде възможност да оправи кабела за микрофона.

Заради бойкота, от който опозицията не се отказва вече трети ден, пленарната зала се превърна в бойно поле. В началото на днешното извънредно заседание депутати от ''Възраждане'' се струпаха около трибуната, като по този начин възпрепятстваха колегите си да се изказват. Националистите протестират срещу "своеволията" в работата на парламента. БСП не влязоха в залата, а ИТН не се регистрираха.

Ръководството на НС обаче бързо преодоля ''препятствието'' на националистите. Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС предложи депутатите да вземат дума от място и да се изказват от един единствен микрофон, който си предаваха. Предложението ѝ бе одобрено, но това разгневи още повече националистите. При опита им да изключат микрофона в пленарната зала настана истински хаос. Йордан Цонев от ДПС се опита да им попречи, което доведе до физически сблъсък с човек на ''Възраждане''. Народните представители започнаха да се бутат, а към тях се присъедини и шефът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който се опита да закрие съпартиеца си Йордан Цонев, за да може през това време да върже кабела. 

Малко след като депутатите се сбиха, в пленарната зала, в кулоарите и в залата, където работят журналистите, изведнъж се включи противопожарна аларма. По-късно съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков намекна, че вината е на ''Възраждане''.

НАЧАЛОТО НА БОЙКОТА

Миналата седмица опозицията в лицето на ''Възраждане'', ИТН и БСП започнаха пленарния ден с бойкот. Те се наредиха около парламентарната трибуна и отказаха да мръднат, докато не бъдат изпълнени исканията им: Националистите настояваха да се прекрати демонтирането на паметника на съветската армия. БСП искаха същото. ИТН пък се обявиха срещу конституционните промени. В петък пък управляващото мнозинство не влезе в пленарната зала. Тогава съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков оправда отсъствието на ''сглобката'' с обяснението, че "Възраждане" пак бяха подготвили циркове, затова се разбрахме да направим извънредни заседания в понеделник и вторник''.

"НЕЗАКОННИ РЕШЕНИЯ", НО И КРАЙ НА БОЙКОТА...ЗАСЕГА

Въпреки бойкота на ''Възраждане'' парламентът започна приемането на изключително важни закони. За отрицателно време и без дебати бяха приети на първо и второ четене отпадането на дерогацията на ''ЛУКойл''  от 1 март догодина, изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ ''Козлодуй'', както и ''малките бюджети'' - на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. и за държавното обществено осигуряване.

С това обаче ситуацията в НС не се успокои. По предложение на Александър Иванов от ГЕРБ-СДС беше гласувано след едночасова почивка да се премине към разглеждане на държавния бюджет за следващата година. Това стана след като водещата заседанието Росица Кирова три пъти се опита да сложи край на пленарния ден. По-късно тя обясни, че заради създалата ситуация с изказвания от място, е искала да даде шанс на Иванов да направи процедура. 

В дебатите за бюджета се включиха представители от всички парламентарни групи, тъй като окупиралите парламентарната трибуна бяха обещали да прекратят бойкота, когато се стигне до гласуване на бюджета.

Според депутата от БСП и зам.-председател на парламента Кристиан Вигенин взетите днес решения са недопустими. ''За първи път в историята на парламента едно заседание е закрито три пъти, а ние се събираме и продължаваме да обсъждаме бюджет. Ние не сме в редовно заседание'', заяви от трибуната Вигенин. ''За пъври път се случи да се блокира трибуната, трябваше да се разнася микрофон в залата. Направих го съзнантелно (да изчака Иванов да вземе думата, бел.ред.). Народното събрание гласува точката в дневния ред и продължаваме така, както сме гласували в зала'', заяви Кирова.

 

''ЦИРК ОТ БЕЗСИЛИЕ"

Пред журналисти председателят на ДПС Делян Пеевски коментира, че ''окупирането на трибуната е саботаж на проруски сили в България в лицето на ''Възраждане''. След което ги нарече ''терористи'' и ''плюнки''. ''Вие видяхте ли как ''депутати'', в кавички, защото за мен това не са депутати, бият квесторите и дами? Това не са мъже - това са плюнки'', заяви Пеевски. И добави, че ''този цирк е от безсилие'', защото ''Възраждане'' са видели на изборите колко нисък резултат имат''.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък побърза да се разграничи от ставащото в залата. ''Това, което се видя, е най-унизителното състояние на българския парламент''. И се обърна към управляващите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. ''Това ли ви е евроатлантическият живот в България - да се налага мнозинството? Ние не можем да участваме в това, да влизаме вътре и да се бием като хулигани'', категорична е Нинова. 

Герберският водач Бойко Борисов пък коментира ситуацията с ''Възраждане'' с думите, че ''който сее ветрове, жъне бури''. ''Още преди три години предупредих, че когато вдигнеш юмрука и тръгнеш срещу избрано правителство, се получава това. Който сее ветрове, жъне бури'', каза Борисов.

В липса на възпитание и правене на циркове обвини националистите съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Той заяви, че все пак се радва, че въпреки трудностите са успели да приемат двата най-важни бюджета (този за НЗОК и ДОО, бел.ред.), а в момента се гледа и основният бюджет за следващата година ''Пенсиите, парите за здравеопазване и всичко направихме по правилник. Да, имаше безобразия - това да чупиш аларми, да се опитваш да дърпаш кабели, това показва липса на възпитание'', заяви Петков, имайки предвид противопожарната аларма, която се включи в началото на заседанието и уплаши както депутатите, така и администрацията и журналистите, които работят в парламента.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

парламент, кабел

Още по темата