Медия без
политическа реклама

Опозицията блокира работата на парламента

"Възраждане", БСП и ИТН провалиха приемането на пенсионния и здравния бюджет

Трите опозиционни формации се заканиха да не позволят работата да започне, докато управляващите не се съобразят с исканията им.
Илияна Димитрова
Трите опозиционни формации се заканиха да не позволят работата да започне, докато управляващите не се съобразят с исканията им.

Народното събрание не успя да заработи днес заради бойкот на опозицията. Депутатите от "Възраждане", БСП и ИТН се струпаха около парламентарната трибуна след призив на лидера на националистите Костадин Костадинов и отказаха да се махнат. Заради безотговорното им поведение и желанието им да окажат политически натиск върху управляващите, парламентът не успя да разгледа на второ четене бюджетите на държавното обществено осигуряване и на здравната каса, както беше предвидено. От първия закон зависят пенсиите и осигуровките за следващата година, а от втория - здравната система и лечението на стотици хиляди пациенти.

Трите опозиционни формации обаче се заканиха да не позволят работата да започне, докато управляващите не се съобразят с исканията им - както се разбра, най-вече заради паметника на съветската армия. Заканата на опозицията се изпълни. Председателят на парламента Росен Желязков заяви след тричасова среща на лидерите с парламентарните групи, че заседанието не може да продължи.

Самите управляващи се объркаха какво да правят. Сутринта Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски внесоха проект на решение, според който утре Народното събрание няма да работи. Вместо това предлагат извънредно заседание в понеделник, на което да се разгледат проекторешение за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" с американска технология; поредни промени в закона за санкциите срещу Русия; изслушване на културния министър Кръстьо Кръстев и регионалния министър Андрей Цеков за спазването на закона при демонтажа на паметника на съветската армия; изслушване и на премиера Николай Денков за резултатите от заседания на Европейски съвет. Тримата лидери искат извънредно заседание и във вторник - заради второто четене на промените в Конституцията.

Росен Желязков по-късно обаче обяви, че пленарно заседание утре ще има. Какво ще работят депутатите и дали ще могат въобще нещо да свършат при опозиционния бойкот, това обаче не уточни.

 

БОЙКОТ

В началото на днешното заседанието лидерът на ''Възраждане'' Костадин Костадинов даде изявление, в което обвини управляващите във "фашизъм", както е правил и преди. От думите му стана ясно, че негодува заради свалянето на съветския паметник. Той обяви, че протестът срещу демонтажа трябва да се пренесе в пленарната зала, и призова  "всеки един демократично мислещ българин в тази зала да дойде с нас и да кажем "не на беззаконието, да на свободата"".

Междувременно, депутатите от партията му започнаха да се стичат към трибуната. Към тях се присъединиха колегите им от БСП и ИТН, което показа, че акцията е съгласувана между трите парламентарни групи.

"Някой ще обясни ли това какво е – хепънинг, пърформанс или хор, който ще изпълни някаква песен?", попита ги председателят на парламента Росен Желязков. "Или ще има споразумение за спазване на закона в държавата, или протестът на улицата ще върви тук. Народното събрание няма да работи нормално, докато този въпрос бъде решен", закани му се в отговор Костадинов. Не се разбра какво е това споразумение, което иска.

Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов обяви, че се присъединява към бойкота заради "абсолютната бруталност, която извършвате с Конституцията". "Заради комплексите на Христо Иванов (съпредседателят на ПП-ДБ - бел.ред.), ГЕРБ и ДПС му тръгвате по акъла и правите абсолютно вредни и долни неща с Конституцията. Не може да си мислите, че като имате мнозинство, можете да правите каквото си искате. Тук сме равни. Този парламент ще работи, ако и ние искаме. Ако не искаме, няма да работи", отсече той.

Мотивите на БСП се оказаха същите като тези на "Възраждане". Соцдепутатът Борислав Гуцанов поиска да се проведе изслушване на регионалния и културния министър за казуса със съветския паметник и парламентът да се произнесе за случващото се с монумента.

Желязков, като нямаше какво друго да направи, прекъсна заседанието и свика председателския съвет, в който участват всички парламентарни групи.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни пред медиите, че заседанието е прекъснато, за да има време да се получат всички документи, свързани с демонтирането на паметника. След това ще има нов председателски съвет, на който ще се реши дали акцията е законна. По-късно Костадин Костадинов коментира, че от предоставените документи ставало ясно, че няма заповед за демонтаж на паметника. ''Изведнъж се оказа, че говорим за реставрация, а не за демонтаж'', заяви той. И допълни, че след като са поискали демонтажът да спре, от мнозинството са отказали. "Вие сте малцинство и ще правите каквото кажем", казали някои от членовете на председателския съвет, твърдеше националистическият водач. Макар че "Възраждане'' и ИТН заявиха, че бойкотът ще продължи, хората на Слави Трифонов  се разграничиха от националистите и социалистите за монумента и заявиха, че искали ''да спрат тъпите промени в Конституцията''.

След тричасовия председателски съвет стана ясно, че бойкотът няма да бъде прекратен, затова Росен Желязков се видя принуден да прекрати заседанието. Така критично важното за държавата обсъждане на второ четене на пенсионния и здравния бюджет беше отложено.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков обвини 'опозицията, че се държи безотговорно. "Областната управа дойде с всички папки, с всички разрешителни, и дадохме възможност на всички партии да се запознаят с него. Те казаха, че трябва да се спре работата по паметника. Това е безотговорно поведение", каза бившият премиер. И нападна "Възраждане'', че ''слага спирачка на най-важните плащания в държавата''. Петков изтъкна, че на председателския съвет са предложили на опозицията да внесат решение за спиране на демонтажа на паметника, но опозицията е отказала.

Остава да видим как ще продължи сагата утре.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата