Медия без
политическа реклама

Подновява се демонтажът на паметника на съветската армия

Като начало областният управител на София предприе премахване на облицовъчни плочи

22 Апр. 2024
След премахването на фигури от монумента, следва отстраняване на облицовъчни плочи
Илияна Димитрова
След премахването на фигури от монумента, следва отстраняване на облицовъчни плочи

Само дни след определението на Върховния административен съд работите по разрушаване на паметника на съветската армия в столичната Княжеска градина, областният управител на София Вяра Тодева предприе нови стъпки по демонтажа.

От Областна администрация съобщиха, че са започнали действия по премахване на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от паметника, а също така и по консервацията на постамента.

"Действията са във връзка с изпълнение на влязла в сила Заповед на Главния архитект на Столична община, издадена след обследване на състоянието на монумент „Паметник на Съветската армия“, разположен в „Княжеска градина“ и във връзка с определенията на Върховния административен съд (ВАС) да обезсили, поради липса на правен интерес, двете разпореждания на Административен съд София-град (АССГ), с които бе наредено да се спрат безусловно действията по демонтажа на монумент „Паметник на Съветската Армия“", пише в съобщението от управата.

В началото на април ВАС обезсили разпореждане на Административния съд в София, с което по жалба на сдружение "Изправи се.БГ" (представлявано от Мая Манолова, Войслав Тодоров, Виктор Йочев и Георги Кадиев) бе наредено да се преустанови демонтирането. Подобна жалба имаже и от "Възраждане", като тя също бе обезсилена.

Ден по-късно областният управител Вяра Тодева изиска да бъдат осигурени необходимите средства за реставрация и консервация на фигурите и барелефите от монумент “Паметник на съветската армия” с писмо до служебния премиер Димитър Главчев. Исканата сума бе 2 548 000 лв.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата