Медия без
политическа реклама

СОС обявява нов конкурс за Княжеската градина след демонтажа на ПСА

Предложението е на "Синя София" и се подкрепя от ПП/ДБ/"Спаси София" и ГЕРБ-СДС

19 Март 2024
През декември м.г. бяха демонтирани фигурите от най-високата част на паметника.
През декември м.г. бяха демонтирани фигурите от най-високата част на паметника.

За втори път в рамките на година Столичният общински съвет се заема да планира бъдещето на Княжеската градина в София след окончателното премахване от нея на Паметника на съветската армия. По предложение на групата на "Синя София" на проф. Вили Лилков комисията по екология в СОС гласува да възложи на кмета на София Васил Терзиев да организира конкурс с международно участие "за идеи за доизграждане и развитие на Княжеската градина". Докладът бе подкрепен от най-големите групи в парламента на София- тази на ПП/ДБ/"Спаси София" и на ГЕРБ-СДС. Гласовете на тези формации са достатъчни искането на "Синя София" да бъде прието и на сесия.

Днес "против" гласуваха представителите на БСП. Те припомниха, че са внесли искане за провеждане на референдум за съдбата на монумента, наричан още МОЧА. Според тях първо трябва да се проведе допитване сред софиянци и едва след това да се мисли какво да се прави с терена.  

Вносителите на доклада и подкрепилите го групи поясниха, че предложението няма за цел в Княжеската градина да се строи или да се реализират някакви "екзотични" и "екстравагатни" идеи. Лилков изчете, че целта на конкурса е "да се получат идеи за запазване и обогатяване на парковото пространство на Княжеската градина като елемент на "Зелената памет" на София и изграждане на архитектурно-пространствена рамка на бул. "Цар Освободител". 

Това е второто действие в рамките на година за провеждането на конкурс за Княжеската градина след премахването на ПСА. През август м.г. предишният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че е подписала доклад на главния архитект Здравко Здравков за старт на процедурата за подготвяне на задание за архитектурен конкурс и план за градината. Като първа цел на процедурата бе посочено изготвянето на нов устройствен план на пространството.  Целта на конкурса е да се съберат предложения на архитекти и урбанисти как да бъде оформена зоната след преместването на фигурите и постамента. Докладът дойде след решение на СОС от март 2023 г., с което областният управител на София бе натоварен да демонтира МОЧА.  

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата