Медия без
политическа реклама

Русия обвини България в чужда поръчка за ПСА и "Альоша"

12 Яну. 2024
Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече махането на съветски паметници престъпно.
ЕПА/БГНЕС
Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече махането на съветски паметници престъпно.

Демонтирането на паметници на руското и съветското наследство в България и разпалването на омраза към Русия ще нанесе непоправима вреда на народа на самата република, каза на брифинг в Москва говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде БТА.

"Залогът се състои в това, че по насилствен път да се измени съзнанието на собственото население, да бъде заразено с омраза, да се отровят отношенията между народите, но това, отново, както и в ситуацията с Украйна и това, за което говорим в контекста за Молдова и много други страни, ще нанесе непоправима вреда на народа на самата България", подчерта Захарова, цитирана от ТАСС.

Говорителката на руското външно министерство отбеляза, че Русия ще продължи да следи ситуацията с мемориалните обекти в България и ще реагира на "факти за престъпни посегателства". "Жалко, че там не разбират, имам предвид отново част от политическия елит на България, каква вреда нанасят на самите себе си, като по същество се отказват от собственото си минало и като го обезценяват, обезценяват паметта на собствените си герои в полза на съмнителна конюнктура и по чужда поръчка", добави тя.

В средата на декември започна демонтаж на Паметника на Съветската армия в София, издигнат през 1954 г. в чест на 10-ата годишнина от навлизането на съветските войски в България по време на Втората световна война през 1944 година. Съдбата на монумента бе обект на разгорещени дебати още от началото на прехода към демокрация и пазарна икономика през 1989 година. В крайна сметка българските власти взеха решението той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.

"Паметникът на Съветската армия има своето място в Музея на социалистическото изкуство. Той няма място в центъра на София." Това заяви на 18 декември пред журналисти премиерът Николай Денков. "Това е пропаганден паметник, той няма културна ценност. Не е военен паметник. Това е част от овладяването на българската държава с премахването на демокрацията в нея от съответните окупационни съветски войски и след това от тоталитарната държава. Крайно време е да се разделим с това минало. То трябва да отиде в музеите, не казваме, че трябва да изчезне. Трябва да се изучава като част от нашата история", посочи Денков.

След началото на демонтажа на паметника в София се поднови и дебатът за съдбата на неговия еквивалент в Пловдив. Общинските съветници от "Демократи за силна България" (ДСБ) - Пловдив, Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България", внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на съветската армия "Альоша" да бъде преместен от Бунарджика до края на 2024 година. 

Вчера общинските съветници от ИТН предложиха първо да се свика референдум за съдбата на "Альоша". Общинският съвет ще вземе решение, след като съответните комисии изчислят колко ще струват преместването и референдумът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата