Медия без
политическа реклама

Радев и Митрофанова поздравиха забранения "Безсмъртен полк"

Въпреки забраната от Столичната община шествието по руски образец все пак се състоя

09 Май 2024Обновена
Румен Радев поздравява участници в шествието на "Безсмъртния полк"
BG ON AIR
Румен Радев поздравява участници в шествието на "Безсмъртния полк"

Въпреки забраната от столичната община за провеждане на митинг-шествие "Безсмъртният полк на България", което се прави от десетина години у нас по руски образец, такова днес все пак имаше. А президентът Румен Радев поздрави участниците, присъства и руската посланичка Елеонора Митрофанова.

Организаторите от Съюза на ветераните от войните още вчера бяха обявили намерение да тръгнат в 10 ч. от Паметника на Незнайния воин и да стигнат в 11 ч. до полудемонтирания паметник на съветската армия в Княжеската градина. 

Присъстващите няколко десетки човека поднесоха венци и цветя пред паметника-костница на загиналите съветски воини. Президентът Румен Радев, който се случи точно тогава в района, на свой ред поздрави участващите в шествието, здрависвайки се лично с някои от тях.

ГРАФИТИ

Кандидат-депутатите и водачки на листи на "Солидарна България" Мая Манолова и Ваня Григорова също отидоха днес до Паметника на съветската армия и надраскаха с червен спрей на загражденията надпис "Тук пак ще има паметник". Те залепиха и червени рози на оградата, която възпира достъпа по остатъците от монумента.

"Тук пак ще има Паметник на съветската армия и ще има отговорност за всички, които се опитаха да го поругаят, да го нарежат с флекс, да го унищожат. С всички законови средства ще ги принудим го възстановят отново, да го качат на постамента, там, откъдето го свалиха незаконно, против волята на българския народ и харчейки държавните пари", заяви пред оградата Манолова.

Демонтажът на ПСА беше започнат по заповед на областната управителка на столицата Вяра Тодева в края на м.г., но след известно време спрян от съда. Междувременно Тодева бе свалена от поста от служебния кабинет на Димитър Главчев и в момента е кандидат за депутат от ПП-ДБ. Демонтираните фигури бяха преместени в склад в село Лозен и чакат реставрация. 

--------

Шествие за "Безсмъртния полк" се проведе и в Бургас, където то бе осъществено от представители на руската общност и поддръжници на идеята. Те преминаха по централна ул. “Александровска” до паметника на съветската армия Альоша. В шествието взеха участие и потомци на загинали по време на Втората световна война войници.

В Русия, откъдето тръгва инициативата за "Безсмъртния полк" маршът бе отменен за втора поредна година заради опасения от украински атаки с дронове. По принцип шествието (или маршът, както бива наричан често) се  провежда на 9 май - Деня на победата, в чест на разгрома на нацистка Германия във Втората световна война.

На 9 май по улиците на руските градове излизат хиляди, които носят снимки на загинали във войната и ветерани. Тази година обаче бе решено снимките да бъдат изложени в автомобили на обществени места от 1 до 11 май.

В ДУПНИЦА

Циркове със знамена и музика е имало днес в Дупница. Кметът Първан Дангов (БСП) два пъти окачил на пилона пред общинската сграда руското знаме, редом до българското и до това на ЕС. И двата пъти флагът е бил свален от Николай Табаков, общински съветник от ДБ и кандидат-депутат. Втория път дори го хвърлил в кофа за смет. "Действах под афект, площадът е озвучен със "Вставай страна огромная", а на пилона се вее руското знаме", каза той пред БТА. Дангов пък съобщи, че ДАНС му се обаждали за случая.

Още по темата