Медия без
политическа реклама

Областният управител на София поиска 2.6 млн. лв. за ПСА

ВАС отхвърли днес и иска на "Възраждане" за спиране на демонтажа

10 Апр. 2024Обновена
Фигурите от ПСА ще бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство
Илияна Димитрова
Фигурите от ПСА ще бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство

Областният управител на област София Вяра Тодева изиска да бъдат осигурени необходимите средства за реставрация и консервация на фигурите и барелефите от монумент “Паметник на съветската армия” с писмо до министър-председателя Димитър Главчев, съобщи БГНЕС. Става дума 2 548 000 лв.

Вяра Тодева е внесла и идеен проект в Министерство на културата за разположението на фигурите и барелефите от ПСА в Музея на социалистическото изкуство. Внасянето на проекта е последваща стъпка в изпълнение на решението на Столичния общински съвет от 09.03.2023 година, съобщиха от Областната администрация.

Във връзка с по-рано провелата се пазарна консултация за определяне на прогнозната стойност на обществената поръчка за реставрация на фигурите от монумент „Паметник на Съветската армия”, разположен в „Княжеската градина“, областният управител изпрати и писмо до министър-председателя на РБ Димитър Главчев за увеличаване на максималния размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от Областна администрация област София през 2024 г.

Вчера Върховният административен съд прекрати делото срещу демонтажа на паметника от Княжеската градина, заведено от Мая Манолова и съмишлениците й, поради липса на правен интерес. Днес ВАС обезсили и искане на "Възраждане" по аналогични причини. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?