Медия без
политическа реклама

Паметникът на съветската армия се премести в Лозен (видео)

23 Дек. 2023

Нарязаните фигури от паметника на съветската армия вече са в Лозен. Повече за преместването и какво следва оттук нататък: https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/parchetata-psa-se-okazaha-lozen-video

Posted by Сега on Saturday, December 23, 2023

Нарязаните на парчета фигури от паметника на съветската армия осъмнаха в софийското село Лозен, като противници на демонтажа като Мая Манолова тръгнаха по следите им. Фигурите са буквално поставени в калта на поляна и още не са прибрани в халетата, предвидени за целта, съобщи БГНЕС (видеото в публикацията е на агенцията). Според Нова телевизия областната управа е сключила договор те да останат там 9 месеца.

По-рано днес от областната администрация на София обявиха, че е назначена специална охрана на частите. Според БГНЕС охрана в халетата не се вижда. На видеото, което Мая Манолова публикува във "Фейсбук" обаче няколко пъти става дума, че не бива да влизат навътре, за да не направят проблем "на охраната", състояща се от две ограничителни ленти и един пазач. Манолова и хората й показаха микробус на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община в порутен имот, "освежен" с цветни графити.

БГНЕС припомня, че в 4:30 ч. през нощта отрязаните елементи на паметника са били превозени до халетата в с. Лозен. В момента работници разглобяват скелето, издигнато около най-високата част на паметника в центъра на София. В плана за демонтажа на паметника бе предвидено всяка от фигурите да се разчлени на две части от кръста нагоре - половината на торса и главата и другата половина, всяка от които е около 4-5 тона. Запълнените с бетон крака също бяха разделени от кръста надолу и демонтирани поотделно.

След две разпореждания на Административния съд - София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа - още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок, посочват от областната администрация. От администрацията допълват, че спазват стриктно закона. Паралелно това започва изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите. Мая Манолова обаче смята, че решението на съда означава сега областната управа да залепи фигурите и да ги върне на паметника.

Още по темата