Медия без
политическа реклама

Областната управа ще обжалва спирането на демонтажа на паметника

Двама полицаи охраняват постоянно областната управителка

20 Дек. 2023Обновена
Илияна Димитрова

Областната администрация на София град ще обжалва разпореждането на съда демонтажът на Паметника на съветската армия да бъде прекратен незабавно. Това потвърди пред „Сега“ Любомир Иванов, пиар на управата. На въпрос с какви правни аргументи ще бъде обжалвано разпореждането Иванов не даде подробности и заяви, че те ще бъдат изложени в жалбата. 

Куп въпроси стоят без отговор след намесата на съда по спора. Според съдебното прессъобщение областната администрация не е представила административен акт, нито договори, от които да става ясно  какво следва да стане с фигурите след демонтажа. Не е ясно според съда къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли  реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана и каква – реставрацията и последващото монтиране на вещта, кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнение демонтажа и реставрацията на паметника.

Самото решение на съда още не е публикувано и няма яснота какви точно документи и доказателства е представила областната управа. Цялата акция бе представена като спешна по повод направена през октомври месец експертиза, която установява разрушаване на елементи. В първото си съобщение по темата от 7 декември обаче от областната управа обясняваха, че тепърва предстоят обществени поръчки и само ще се постави спешно ограда. 

„При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани. За предотвратяването им е необходимо поставянето на допълнителна ограда, което ще се случи в рамките на деня днес, 7 декември. Предстои стартиране на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет. Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности“, написа на 7 декември областната администрация. На 12 декември демонтажът вече бе представен за спешен и областната управа обяви, че предприема реални действия по извършването му. 

Не е ясно по какви процедури е възложено всичко това и на кого. В профил на купувача на областната администрация има само една спешна поръчка, свързана с паметника – по наемането на скеле. То е извършено с процедура на пряко договаряне именно поради спешност. Няма други процедури за извършването на самите демонтажни дейности. За реставрация на паметника правителството отпусна 260 000 лв. 

"Пуснахме сигнал до главния прокурор Борислав Сарафов след решението на Административния съда, че събарянето на паметника на Съветската армия е незаконно. БСП подаде сигнал за търсене на наказателна отговорност". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента, предаде БГНЕС.

Нинова заяви, че наказателна отговорност трябва да се търси от областния управител на София, както и на всички ангажирани в разрушаването на паметника.  Нинова призова отговорните лица и институции да възстановят паметника. "Средствата ще предложим да дойдат от бюджет 2024 г.", обясни Корнелия Нинова.

Назначена е охрана на областния управител на София Вяра Тодева, съобщи БНТ. Тодева е постоянно съпровождана от двама полицаи. Служители на реда пазят и дома ѝ, информира БНТ.Според обществената телевизия причина за назначената охрана са събитията около демонтирането на Паметника на съветската армия в столицата. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата