Медия без
политическа реклама

Изборът на шеф на СОС се отложи за 25 януари

Днешното заседание на общинския съвет в столицата продължи по-малко от 5 минути

11 Яну. 2024
Илияна Димитрова
Вили Лилков

Без никакви дебати и с 56 гласа "за" и 1 "въздържал се" политическите групи в Столичния общински съвет решиха да отложат за 25 януари избора на негов председател. Предложението бе направено от Карлос Контрера от ВМРО, който го мотивира с необходимост да се даде време на формациите в СОС да продължат преговорите за излизане от председателската криза. Друго предложение не постъпи, затова искането на Контрера бе подложено на гласуване от председателстващия заседанието Грети Стефанова, която единствена бе "въздържал се".       

Вчера стана ясно, че кметът на София Васил Терзиев и водачът на групата на ППДБСС Борис Бонев са изпратили предложение до четири от останалите формации в общинския съвет (без ГЕРБ и "Възраждане). Предложението е за шефове на ротационен принцип за по 4 месеца да бъдат избрани лидерът на групата на БСП Иван Таков и на "Синя София" проф. Вили Лилков, които да се сменят с Борис Бонев през следващата година. Лилков трябваше да бъде избран първи и да е начело до април, след него трябваше да е Таков - до септември, след което председател трябваше да стане Бонев. По-късно в сряда обаче общинските съветници от БСП разпространиха позиция, от която става ясно, че са решили да не се отзоват на поканата за преговори. Освен към БСП и "Синя София", поканата е била изпратена и до групата на ИТН и до Карлос Контрера от ВМРО. 

Вторият вариант за излизането от председателската криза бе предложена от Лилков и Контрера. Тя предвижда да се избере временен шеф до приемането на бюджета на София за 2024 г. Този вариант бе опитан при последната сесия за 2023 г., когато ППДБСС номинираха най-възрастния съветник Грети Стефанова, която председателства заседанията, да остане на позицията до приемането на бюджета. Тя обаче не получи подкрепа от нито една от останалите групи.

Днешното заседание бе шестият опит за избор на председател. Преди това  петте завършиха с неуспех, в резултат на което парламентът на София остава блокиран и не може да заработи по същество. 

Дебатите на предишното заседание на СОС на 18 декември 2023 г. преминаха под знака на демонтажа на Паметника на съветската армия. След като на 13 и 20 ноември най-голямата група ПП/ДБ и "Спаси София" издигна кандидатурата Борис Бонев, който обаче не събра поне 31 гласа от 61 общински съветници, в края на ноември самият той обяви, че новият им кандидат е Грети Стефанова. Бонев обясни, че издигането на Стефанова се прави по пример на Народното събрание и избора на най-възрастния народен представител Вежди Рашидов. Тя обаче също не получи подкрепата на нито една от останалите формации в СОС. 

Още по темата