Медия без
политическа реклама

Депутатите оставят съпругата на президента и Гешев без охрана от НСО

Най-много спорове в комисията за контрол на службите имаше дали държавата да пази патриарха

27 Авг. 2021
Илияна Кирилова

Без охрана от Националната служба за охрана (НСО) остават главният прокурор, президентската администрация и съпругата на президента. Това решиха късно в четвъртък вечерта депутатите от комисията за контрол на специалните служби, предава Нова тв. Те приеха на първо четене два проекта с промени в закона за НСО, внесени от „Изправи се БГ! Ние идваме!” и от „Има такъв народ”. Според тях, на практика НСО ще охранява само „тримата големи” - президента, премиера и председателя на Народното събрание. 

Промените бяха приети след тричасови дебати. Обсъждането не премина без пререкания, като в ябълка на раздора се превърна това дали патриархът трябва да има охрана. "Как патриархът е важен за националната сигурност. Каква част от националната сигурност е той. Източното православие ще спре да съществува ли? За радост на всички и най-вече на българския данъкоплатец специализиран транспорт или охрана на религиозен водач просто намирам за безобразие това", каза Николай Хаджигенов от ИБГНИ, цитиран от БНТ.

Повечето от депутатите от другите парламентарни групи обаче се обявиха срещу тезата на Хаджигенов. "Очакват се вълни на тероризъм. В основата на съвременния тероризъм има много силна религиозна вълна, поради което този тип религиозни ръководители са по-застрашени от обикновените граждани", обяви от своя страна Николай Радулов от ИТН. "Искам да ви предупредя нещо. Може веднъж на 20-30 години да се случи нещо непредвидено и тогава ще си задаваме въпроси защо сме съкратили, ограничили и така нататък", каза Атанас Атанасов от "Демократична България".

"В нашата Конституция, г-н Хаджигенов единствено православното вероизповедание е споменато като традиционна религия в Република България. Не смятам, че това особено би затруднило НСО", посочи и Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Позиция изрази и шефът на НСО. "Аз предлагам да се обмисли възможността да има възможност този човек да бъде охраняван. Православието е религията в Конституцията. Оттам нататък считам, че патриархът е символ на държавата. Но след като вие го приемате по друг начин гласувайте го и го махнете", каза ген. Емил Тонев пред депутатите.

Председателят на Народното събрание Ива Митева във второ поредно заседание се обяви за ограничаване на дейността на НСО. „Смятам, че службата е Национална служба за охрана, а не е транспортна фирма. Затова няма нужда администрацията на президента да ползва НСО”, коментира тя.

„Не мога да се съглася с реплики, че хората в НСО са чатаджии, водачи на кучета и не знам какви още са определенията. Преди време може и да е било така, но сега ви гарантирам, че не е. Да не казвам, че въобще не е така”, каза началникът на НСО Емил Тонев. 

„Бихме могли да окастрим НСО много. Както виждате не го правим. Оценяваме политическата обстановка не само у нас, но и по света. Считам, че освобождаването на човешки и финансов ресурс ще позволи на НСО да обучи по-добре служителите си, да ги тренира по-добре, да им закупи по-съвременна екипировка”, посочи Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

„Аз също категорично не съм съгласна НСО да се ползва като транспортна фирма и тя да бъде свързана с обиколки по магазини, покупки и всичко останало. Нещо, което наблюдавахме в последните няколко години”, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Двата проектозакона тепърва ще претърпят още промени между двете им разглеждания в Народното събрание. 

По време на заседанието на комисията беше изслушан и новият шеф на разузнаването Антоан Гечев и това отново по течмата за охраната от НСО. Очаквано е станало дума за това, че бившият премиер Бойко Борисов се пази по сигнал на разузнаването. Това стана известно още през 2013 г. Сега депутати обявиха, че е несериозно за такива данни, като тези за бившият министър председател, да се поставя лична охрана.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата