Quantcast

Медия без
политическа реклама

Депутати се презастраховаха срещу коронавируса (Галерия)

Народните представители сложиха маски, очила, ръкавици и защитни костюми

20 Март 2020

Напрежението около пандемията от коронавирус и обявеното извънредно положение не подмина и депутатите, които в опитите си да предприемат адекватни мерки за защита от заразата, превърнаха днешното пленарно заседание в същинско шоу. Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на "Воля" Веселин Марешки дойде в парламента, екипиран със специален защитен костюм. Същото направи и друг негов колега от партията му Кръстина Таскова. Това накара Валери Жаблянов от БСП да поиска двамата депутати да бъдат отстранени от заседанието с мотива, че допълнително нагнетявали и стресирали обстановката.

Марешки от своя страна обяви от парламентарната трибуна, че в сградата, в която се приемат законите, не се спазват процедурите и заповедта на ген. Мутафчийски да сме на два метра разстояние. "Затова предлагаме и българските депутатит да вземат вмерки, за да са безопасни за себе си, за своите близки и за българския народ. Не трябва да превръщаме българския парламент да стане проводник на заразата. Българите в момента не работят, не получават заплата, затова призовавам всички депутати да са безопасни, за да дадем пример на хората", отбеляза Марешки, цитиран от БНР.

"Не смятам, че когато българските народни представители си изпълняват задълженята, са нарушители", репликира пък Жаблянов.

Председателят на НС Цвета Караянчева от своя страна увери, че „в парламента се правят всички санитарни мероприятия, всички народни представители са с маски, трибуната на всеки час се хигиенизира". Правим каквото можем, но не можем да спрем работата на българския парламент“, обобщи тя. В същото време обаче Караянчева направи забележка на седящия до нея Емил Христов, че е без маска. Оказа се, че тя му е в ръката, а не на лицето, заради което се премести през едно място от Караянчева.

 

Още по темата