Медия без
политическа реклама

Денков отхвърли коалиционното споразумение на ГЕРБ

В целия Европейски съюз има мнозинства от партии, които не се понасят, но трябва да управляват, смята Борисов

Илияна Димитрова
Премиерът Николай Денков

''Предложението на ГЕРБ от вчера променя приоритетите, набелязани преди 9 месеца. Вместо да продължим с усилията за реформи, фокусът се поставя върху министерските кресла и борбата за постове", заяви премиерът Николай Денков по повод предложението на ГЕРБ за коалиционно споразумение с хоризонт следващите три години.

На брифинг вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че няма да приеме меморандума, представен от ПП-ДБ. Вместо това ще поиска да се подпише коалиционно споразумение за общо управление за следващите три години. Очаква се проект на такова споразумение да бъде изготвен в рамките на следващите десет дни. Според Денков обаче предложението на герберите измества фокуса върху ''министерски кресла и борба за постове''. ''Не приемаме такава подмяна на приоритетите. Нека да изпълним задачите, така както са поставени преди девет месеца. Едва след като извървим набелязания път за борба с корупцията и реформа в правосъдната система в следващите няколко месеца, ще сме готови да обсъдим с ГЕРБ как да продължим напред'', заяви Денков.

Пред журналисти в парламента днес Борисов заяви, че в преговорния екип за коалиционното споразумение ще участват Рая Назарян, Деница Сачева, Теменужка Петкова. ''В целия Европейски съюз има мнозинства от партии, които не се понасят, но трябва да управляват. В коалиционното споразумение ще предложим равнопоставеност в управлението на държавата и в носенето на отговорност'', заяви Борисов. Новоизбраният съпредседател на ДПС Делян Пеевски за пореден път каза, че Движението няма да участва в правителство, но предупреди ГЕРБ и ПП-ДБ ''да сложат програма за цял мандат''.

Условие

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пък заяви, че дясното обединение ще подпишат споразумението, ако в него се гарантира, че регулаторите ще бъдат независими. В същия дух се изказа и финансовият министър Асен Василев. По думите му, само ако ГЕРБ поемат писмен ангажимент преди 6 март за реформи, ще може да се говори и за коалиционно споразумение, както и за министерски позиции.

Василев заяви, че първо трябва да бъде представено въпросното коалиционно споразумение. Според финансовия министър, една от причините за всички скандали, на които сме свидетели, като например убития Мартин Божанов - Нотариуса и аферата ''Осемте джуджета'', са свързани с това, че регулаторите не си вършат работата. ''Коалиция ще има, когато държавата има независим съд, независими регулатори и независима прокуратура", коментира Василев, цитиран от БНТ.

Отговор

С пореден брифинг в парламента ГЕРБ отговориха на изявлението на премиера Николай Денков. Герберите отхвърлиха намеците на премира за ''корупционен багаж'' като ''нелепи''. ''Искаме да припомним, че до него (до Денков - б. р.) стои човек, който все още не е дал ясен отговор на "Чаталджагейт". Има друг министър, в чието министерство, имаше арести за корупция, и още един министър от неговото правителство, който ходи с охрана", заяви Деница Сачева. И допълни, че в момента работата на Министерски съвет изглежда такава, че ''всеки министър сякаш изпълнява свои приоритети, дали за туризъм, дали за лични командировки'', каза Сачева. Думите ѝ имат връзка с вчерашния брифинг, на който Борисов обяви кабинета на Денков за ''кабинет на външните работи'', тъй като членовете му твърде често пътували в чужбина.

Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Делян Пеевски поискаха смяна на министъра на отбраната Тодор Тагарев заради това, че доставката на БТР-ите за Украйна се е забавила.