Медия без
политическа реклама

Денков обвини служебния кабинет в саботаж

Свършеното за 10 месеца може да се събере в 2 мандата на редовни правителства, вярва Гълъб Донев

06 Юни 2023Обновена
Румен Радев на прощаване с министрите си, с които може да управлява отново.
БГНЕС
Румен Радев на прощаване с министрите си, с които може да управлява отново.

Премиерът Николай Денков упрекна служебното правителство на Гълъб Донев, че се опитва да саботира работата на новия кабинет. Повод за това стана решението на Донев да освободи всички зам.-министри минути след избирането на редовното правителство. 

"Не разбрах какъв е смисълът на този акт да бъдат освободени всички зам.-министри, което очевидно създава проблем на новия кабинет и очевидно не помага за приемствеността както по приоритети, така и по ежедневните дейности, с които всеки един министър ще трябва да се справя сам в следващия период. В Министерството на образованието след няколко дни предстоят националните външни оценявания", каза Денков в Министерския съвет. 

Пред БНТ Денков определи освобождаването на зам.-министрите като саботаж. "Не съм чувал за друг такъв случай, че всички заместник-министри, с едно изключение, са били освободени. Това създава проблем, защото когато влезе един министър, работата не спира, има много преписки, има работа в дирекциите и това минава през заместниците, преди да стигне до министъра", каза премиерът.

По-рано на специална среща на "Дондуков" 2, изпълнена с много похвали и ласкателства, президентът Румен Радев изпрати служебните си министри.

Държавният глава заяви, че когато назначеното от него правителство е поело управлението на държавата, е попаднало "във вихъра на един коктейл от кризи". "Въпреки ограничените инструменти на служебното правителство, ние не само се справихте с овладяването на тежките кризи, но вие решихте стратегически за България въпроси и отворихте нови възможности за възходящо развитие на страната", похвали Радев хората си.

След това изреди буквално цял каталог с действия и политики на кабинета си, които смята за негови успехи, във всички сфери на обществото - енергетика, борба с инфлацията, привличане на евросредства и инвестиции, модернизация на армията, провеждане на избори и т.н. "София се превърна в привлекателно място за президенти, премиери, председателя на Европейската комисия, еврокомисари, а тук в София идваха всички енергийни министри от региона на Балканите, Централна и Източна Европа, за да се формира и съгласува тук обща, единна европейска политика", щастливо констатира президентът.

За интензивния парламентарен контрол, на който министрите бяха подложени, Радев с лек присмех коментира: "Някой от вас може да стане и писател след толкова опит от парламентарно изслушване и контрол." И поздрави хората си, че са водили "борба с множество политически инспирирани манипулации и атаки".

Накрая им обеща, че "този управленски капитал, който натрупахте, няма да бъде пропилян". Така загатна, че и занапред ще има работа за тях - може би в нови правителства.

В същия тон говори и служебният премиер Гълъб Донев. "Това, което е свършено за 10 месеца, всъщност може да се събере в 2 мандата на редовни правителства", цитира Донев неназовани политически анализатори.

След раздялата с президента, министрите поеха към сградата на Министерския съвет, където да предадат щафетата на наследниците си.

Ключови думи:

Румен Радев, Гълъб Донев

Още по темата