Медия без
политическа реклама

Демерджиев ще е свидетел по делото на ГЕРБ срещу Рашков

Борисов е поискал процесът му срещу бившия вътрешен министър да продължи

22 Яну. 2024Обновена
Иван Демерджиев беше служебен вътрешен министър, след падането на кабинета "Петков", в който Рашков беше министър.
Илияна Димитрова
Иван Демерджиев беше служебен вътрешен министър, след падането на кабинета "Петков", в който Рашков беше министър.

Бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев е сред свидетелите, допуснати по делото, което ГЕРБ водят срещу Бойко Рашков, научи "Сега". Рашков, който в момента е депутат от ПП-ДБ, има две граждански дела в Софийския градски съд заради изказвания, които е направил като вътрешен министър по адрес на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и партията му. Рашков е съден както от ГЕРБ, така и от Борисов.

ГЕРБ го съдят за 100 000 лв. заради изявленията му като министър за парите от магистрала "Хемус" - че "между 30 и 40% от парите, превеждани авансово на представяли се за строители на АМ "Хемус", са се насочвали към ГЕРБ".

През април 2022 г. Демерджиев отказа да е заместник-министър на МВР, докато Рашков беше начело на министерството.

Освен Демерджиев, като свидетели по това дело са допуснати и бившият шеф на "Автомагистрали" ЕАД Стоян Беличев, бившият регионален министър, а сега депутат от ГЕРБ Николай Нанков и бившият председател на Сметната палата Цветан Цветков.

Нанков и Беличев са поискани от ГЕРБ. Демерджиев ще е свидетел от страна на Рашков. По негово искане е свидетел и Цветков, а също и бившите регионални министри Виолета Камитова и Иван Шишков.

Още миналата година показания пък дадоха депутатите Делян Добрев и Костадин Ангелов. Те трябваше да убедят съда колко имиджът на ГЕРБ е пострадал от думите на Рашков. Делян Добрев обясни в съда, че е имало последици за авторитета на партията, защото за разлика от други атаки, тази била безпрецедентна - идвала от действащ министър. Хората не я възприемали като фалшив сигнал, защото се очаквало министърът да не говори клюки, а факти. Според Добрев ГЕРБ продължава да страда от думите на Рашков, който, освен това, всеки пък като вземел думата, непрекъснато говорел за проценти, чували с пари и "Хемус". 

Костадин Ангелов пък разказа и личните си преживявания. Като отишъл на среща с избирателите си от Велико Търново, те започнали да викат срещу него гневни, бесни,  разколебани в доверието си, да питат къде са милионите, затова ли магистралата не е направена до града им. Хората дори подарили сак на Ангелов и му заръчали да им го напълни с милиони, като ходи в Свищов, за да им го даде и да си оправят живота.

Следващото заседание по това дело е насрочено за 17 май.

Колкото до делото за 27 000 лв., което Борисов води срещу Рашков, то беше спряно по искане на двамата. 

Делото, което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов води срещу бившия служебен вътрешен министър, а сега депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков, вчера е спряно от Софийския градски съд по искане на двамата. Това отговориха на въпроси на "Сега" от съда.

В 6-месечния срок след спирането обаче Борисов е подал искане за възобновяване. Все още обаче процесът не е насрочен. Причината е, че преди спирането Рашков е поискал делото да се прехвърли в Софийския районен съд. Мотивът му е, че е съден за няколко отделни изказвания, за които трябва да се търсят отделни обезщетения. Така исковете са за под 25 000 лв., което ги прави подсъдни на районно ниво. Софийският градски съд обаче е отказал, позовавайки се на съдебната практика, че изказванията може да са няколко, но вредите са общи. Сега Рашков обжалва това определение и процесът ще се "отпуши", когато по него се произнесе и Софийският апелативен съд. Той може или да прати делото на районно ниво, или да постанови, че то трябва да продължи в градския съд.

Борисов настоява да получи 27 000 лв., защото се е почувствал засегнат, че говорейки за злоупотреби със средства за автомагистрала "Хемус", Рашков каза пред репортерите: "Тези средства са преминали през една банка, собственост на Бойко Борисов, и с този собственик на тази банка, Бойко Борисов е имал общи фирми". Борисов няколко пъти призова Рашков да се извини за "клеветите си" и да каже коя е банката.

За разлика от делото срещу Рашков, което Борисов държи да води, лидерът на ГЕРБ се отказа от иска си срещу председателя на ПП Кирил Петков. В замяна Петков също оттегли тъжбата си срещу Борисов.

След като вече управляват заедно, лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ Кирил Петков и Бойко Борисов са си стиснали ръцете и са се отказали от съдебните дела, които водят един срещу друг. Това установи проверка на "Сега" в деловодните регистри.

Докъде стигна разследването за "Хемус" - вижте тук:

Трима от наблюдаващите прокурори по делото за източване на милиони покрай строителството на АМ "Хемус" са отстранени. Това съобщи разследващият сайт bird. bg.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?