Медия без
политическа реклама

Бившият шеф на "Автомагистрали" е напуснал страната

На почивка съм, връщам се в събота и съм казал на полицията, обяви Стоян Беличев

12 Ноем. 2021Обновена
МВР вече разпита бившия министър Петя Аврамова, но не е успяло да направи същото с бившия шеф на Автомагистрали Стоян Беличев
БГНЕС архив
МВР вече разпита бившия министър Петя Аврамова, но не е успяло да направи същото с бившия шеф на Автомагистрали Стоян Беличев

Бившият директор на държавното предприятие "Автомагистрали" ЕАД Стоян Беличев е напуснал страната след началото на проверките във връзка със строителството на "Хемус". Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков. Заради отсъствието на Беличев, то той не може да бъде разпитан. "Освен, ако не се е завърнал", допусна все пак Рашков.

Според него, МВР е получило информация, че Беличев е напуснал страната „в момента, в който ГДБОП започна активни действия във връзка с изясняването на всички аспекти от сключването на договорите с различни фирми на Лот 5". Рашков допусна, че това е станало след пресконференция, на която е казал, че към Беличев трябва да бъдат отправени въпроси. „Очевидно няма желание да отговаря на каквито и да е било въпроси”, допълни Рашков.

Служебният вътрешен министър очевидно имаше предвид думите си от преди няколко дни, когато на пресконференция каза: „С г-н Беличев, който е осигурявал тези суми авансово, трябва да се срещнем и да му зададем няколко въпроса – дали той ще гарантира, че тези фирми, на които той е дал тези огромни пари в стотици милиони след 5 или 6 години ще изпълнят строителството и че няма да поискат още толкова средства, за да си свършат работата“.

От думите на Рашков днес стана ясно, че МВР знае в кой ден, в колко часа и в каква посока е напуснал страната бившият шеф на "Автомагистрали".

В момента съм на семейна почивка, връщам се в събота, не съм избягал от България, обяви по повод думите на Рашков, чее напуснал страната Стоян Беличев, цитиран от "24 часа". Още преди няколко дни ме потърсиха от полицията и аз им казах, че съм на почивка, че се връщам в събота и съм готов да отговоря на въпросите по всяко време, когато им е удобно, заяви Беличев. Той допълни, че не се крие и че няма от какво да се притеснява, нито има намерение да не се връща в България.

Беличев коментира и твърденията на Рашков, че въпреки че магистрала няма и не е ясно кога ще бъде построена, се оказва, че са дадени авансово големи суми не само за строежа, но дори и за озеленяване по трасето на “Хемус”. „Кражбата на века – няма да спра да наричам така строителството на АМ „Хемус“. Няма друг такъв случай с извратеното прилагане на процедурата инхаус, включително и с озеленяването на бъдещите участъци на АМ „Хемус“, каза в прав текст служебният вътрешен министър Рашков.

Бившият шеф на Автомагистрали твърди обаче, че за магистралата има график за строежа и в него се посочва кога започва и подготовка за озеленяването. "Поръчва се по-рано отглеждането на десетки хиляди дървета и друга растителност, за да може тя да е готова за засаждане, когато приключи работата по трасето. Не е възможно да се осигури толкова растителност, ако предварително не се поръча нейното отглеждане", казва Беличев.

Освобождаването на Стоян Беличев от "Автомагистрали" бе дълга сага. Регионалният министър Виолета Комитова го уволни през юни, но той отказа да освободи поста, защото така щяло да се блокира дружеството. После той влезе в епистоларна война с министъра за това какво е финансовото състояние на фирмата. След това обжалва уволнението си в съда, който спря изпълнението на заповедта. След поредица от обжалвания Беличев бе най-накрая освободен през юли.

 

млн. лв. получени за Лот 5 на магистрала "Хемус", са изтеглени само за ден от банка без предварителна заявка, в сакове и чували. Това съобщи на брифинг, посветен на полицейските разкрития около строежа на магистрала "Хемус", главният секретар на МВР Петър Тодоров.

 

 

 

Двама бивши регионални министри от ГЕРБ - Петя Аврамова и Николай Нанков, ще бъдат призовани за разпит в МВР във връзка със строежа на магистрала "Хемус". Това каза пред "Сега" вътрешният министър Бойко Рашков. Той поясни, че от полицията зависи кога ще са разпитите.

 

Само преди няколко дни двама бивши регионални министри от ГЕРБ - Петя Аврамова и Николай Нанков, бяха разпитани  в МВР във връзка със строежа на магистрала "Хемус". След час и половина разпит, те обявиха, че пари от строежа на "Хемус" не са отклонявани. Техният адвокат пък заяви, че доказателствата срещу бившите министри са "едно хвърчащо листче".

"Поводът да бъдат призовани двамата бивши министри е, че от тях е зависел строежът на магистралата и се очаква да дадат обяснения за строителните книжа и как държавата е упражнявала контрол върху строителството", обясни тогава Рашков. И допълни, че магистралата е трасирана през мочурища и свлачища и по тази причина сега трябва да се правят промени в трасето й.

 

Изправени сме пред една пирамида, която строи магистрала на зелено.

 

В края на октомври т.г. Бойко Рашков обяви, че България е изправена пред една пирамида, която строи магистрала на зелено. Така той оприличи строежа на магистрала "Хемус". Тогава той разкри, че проверката на строителството е започнала след представени документи от служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова за раздадените от "Автомагистрали" преди година авансови средства на строителни фирми за изграждането на шест участъка от магистрала "Хемус" след Ябланица, както и документацията за това строителство. Според тези документи строителни фирми са получили над 360 млн. лв., въпреки че за участъците няма издадени разрешения за строеж, не са започнали отчуждителни процедури, а за някои няма и устройствени планове.

"Прокуратурата и Националната следствена служба проформа са образували вече производство, което няма да завърши, защото ще засегне предишните управляващи и бившия премиер Бойко Борисов. Затова започнахме самостоятелно разследване", заяви Рашков. По думите му за първи път в историята на България важен национален обект се строи от неизвестни изпълнители. Затова и част от проверките е да установи кой е започнал строителни дейности по участъци, за които няма разрешения за това.

Официално изпълнител на "Хемус" е държавното дружество "Автомагистрали", но то превъзлага строителството с инхаус поръчки без търгове на частни фирми.  Проверките са установили, че за лотовете от 4 до 9 през миналата година бившото ръководство на "Автомагистрали" е сключило два инхаус-договора и е превело 361 млн. лв. към различни строителни фирми. "В същото време те пращат тежки машини на протест в центъра на София. Някои от протестиращите са от фирми, на които държавата е платила авансово", заяви Бойко Рашков. И допълни: "Много се надявам 21 млн. лв. преведени в Близкия Изток от същия бранш, който протестира, да не се окажат от тези аванси".

"Кой позволи да се строи магистрала без строителни книжа? Кой се поставя над законите? Същият, който позволи инхаус поръчките и раздаде 1 млрд. лв. Те обявиха, че искат да спечелят изборите, за да възобновят строителството на "Хемус". Да възобновят тази огромна кражба в нашата страна!", каза още Рашков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата