Медия без
политическа реклама

Демерджиев продължава чистката в МВР с областните директори

Бойко Рашков атакува президент, премиер и приемник за светкавичните смени във ведомството

30 Авг. 2022Обновена
БГНЕС

Чистката в МВР, за която вътрешният министър Иван Демерджиев твърди, че я няма, но вече мина през националната полиция и през Гранична полиция, продължава вече и с областните директори. Само за един ден с постовете си се простиха двама от тях - Петко Шотлеков в Пазарджик и Недан Хаджиев в Хасково.

След като в понеделник вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че няма да има чистка в МВР, то за по-малко от 24 часа бяха извършени 2 ключови уволнения в две възлови служби. Първо, във вторник беше махнат шефът на националната полиция Венцислав Кирчев.

 

 

Шефът на Националната полиция Венцислав Кирчев е сменен, съобщава Би Ти Ви. За временен шеф е определен Атанас Илков, който досега беше заместник, а преди това беше и шеф на РДВР-Пловдив.


Със заповед на министър Иван Дерменджиев за директор на хасковската дирекция е назначен старши комисар Атанас Ненков Той бе представен пред състава на дирекцията от зам.-главния секретар на МВР гл. комисар Станимир Станев. 

Според официалната биография на Ненков, той е дългогодишен професионален опит в системата на вътрешното ведомство. Започнал е в системата на МВР през 1996 и до 1999 г.е работил в сектор „Икономическо полиция“ и „Борба с организираната престъпност“.  За времето от 1999 до 2001 г. е бил директор на „Топливо-АД“, след което отново се завръща на служба като началник на районно управление-Хасково, където е бил до 2007 г. Същата година е назначен за директор ОД на МВР, която длъжност е изпълнявал до 2009 г. След това е преминал в редиците на „Охранителна полиция“, където е заемал позицията на началник сектор в РУ Тополовград, а през 2014 г. до момента - началник отдел на „Охранителна полиция“ в ОД на МВР.  Магистър е по специалността „Право“ и магистър по специалността “Счетоводство и контрол“ в УНСС-София.

В Министерството на вътрешните работи няма да се правят масови чистки на кадри.  Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на брифинг, на който представи екипа си, както и приоритетите в дейността на силовото ведомство.

За нов шеф на ОДМВР-Пазарджикт пък е назначен старши комисар Иван Зеленков. 49-годишният директор бе представен пред ръководния състав пак от зам.-главния секретар на МВР - гл. комисар Станимир Станев. В биографията на родения и израснал в Перник Иван Зеленков фигурират всички стъпки от най-нисшето ниво на полицейския състав до оглавяване на районно управление, като доскоро Иван Зеленков е бил директор на ОДМВР – Перник, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР - Пазарджик

Досегашният ръководител на дирекцията в Пазарджик - старши комисар Петко Шотлеков е преназначен на ръководна длъжност в РУ Панагюрище. 

Стоим ли на позицията "Мутри, вън", или ще я променяме на позицията "Мутри, вътре". Това попита в ефира на Би Ти Ви доскорошният вътрешен министър Бойко Рашков по повод масовите смени в МВР. Той разкри, че цялото ръководство на националната полиция е уволнено.   https://segabg.
Почивни бази на Министерството на вътрешните работи са използвани за частни партита и са канени хора, които дори не са служители на силовото ведомство. Това съобщи пред bTV служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Само часове след като станаха известни поредните смени, доскорошният вътрешен министър Бойко Рашков атакува директно своя приемник Иван Демерджиев и индиректно президентът Румен Радев и премиерът Гълъб Донев за кадровата чистка.

„За тези светкавични чистки, които започнаха да правят като по план, като че ли някой им беше свел задача на тези длъжностни лица от Министерството на вътрешните работи, аз уведомих президента, защото не можех да приема, че лица, назначени от президента на републиката ще започнат да освобождават висококвалифицирани кадри от МВР в навечерието на предсрочни избори. Сред тях бяха хора, които бяха взели много дейно участие в противодействието на купения вот“, коментира Рашков.

Той обясни, че е говорил за бързите и нелогични смени и с държавния глава Радев, и със служебния премиер Гълъб Донев още преди 20 дни. И двамата му казали, че не са запознати и щели да видят за какво става дума. Оттогава те не са предприели нищо и от думите на Рашков стана ясно, че той ги смята и тях за част от плана.

Бившият МВР-шеф коментира и изказвания на сегашния вътрешен министър Иван Демерджиев, който обяви, че по времето на Рашков имоти на МВР са се използвали за частни партита. Той ги нарече като "измислици". "Колегата, който по едно време щеше да става мой заместник, говори и нелогично и неистини. Не е имало никакви частни партита. Имаме само един случай, при който служителка от една дирекция в Министерството на вътрешните работи, имайки абитуриент, е поискал разрешение да ползва ресторантската база в почивна станция. Тя е заплатила разходите, които са направени на цени за външни лица, не за служител на МВР. В това няма нищо укоримо", обясни Рашков.

Още по темата