Медия без
политическа реклама

Демерджиев и Гешев се прегърнаха за операция "Хавала"

16 Яну. 2023Обновена
Иван Демерджиев
БГНЕС
Иван Демерджиев

Главният прокурор Иван Гешев и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев изглежда са заровили томахавките. По повод акцията срещу нелегалната миграция, която се провежда в цялата страна, Гешев благодари на ръководството на МВР и на стотиците полицаи "за добрата организация и професионалното взаимодействие". Похвала от главния прокурор има и за следователите и прокурорите. "Само съвместната работа и партньорство могат да защитят хората и интересите на България", написа Гешев в "Туитър" по повод операцията с кодово име "Хавала" (метод на ръба на закона за прехвърляне на пари).

Вътрешният министър обясни, че акцията се подготвя отдавна и ще продължи и в следващите дни. "На територията на страната вече има успешни реализации на ГДБОП и Гранична полиция. Ударени са сериозни групи за каналджийство. Акцията продължава и в следващите дни не само в България, но и в Турция", каза Демерджиев.

"Вече има и задържани, за които има оперативна информация, че са ръководили каналите за нелегално преминаване на турско-българската граница. Арестувани са и шофьори на превозни средства, с които мигрантите са били транспортирани във вътрешността на страната. Открити са и незаконно пребиваващи в страната мигранти. Ударени са големи групи, организирали трафик на хора. В столичния квартал Зона Б-5 е задържан един заподозрян - сирийски гражданин с хуманитарен статут за пребиваване у нас. От три месеца живее в района под наем заедно със семейството си", разказва БНТ. Според телевизията трафикантите са превозвали мигранти от Турция през България, Сърбия и Румъния към страните от Централна и Западна Европа.

Миналата седмица Гешев бе в Анкара на среща с турския си колега, а през миналия месец в Турция беше и Демерджиев.

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева също припомни за посещението му в Турция. Тя даде брифинг във връзка с акция "Хавала". 

През 2022 г. има петкратно увеличение на незаконната миграция по българо-турската граница, посочи Милева. Дългото затъмнение между прокуратурата и МВР даде своето отражение, отбеляза Милева и допълни, че четирима полицаи загинаха, докато се опитват да спрат нелегални мигранти. По думите й, цитирани от БГНЕС, правоохранителните органи са започнали да говорят на един език.

"Забелязва се и увеличение на установените мигранти във вътрешността на страната, като това са граждани предимно от Афганистан и Сирия, като напоследък се забелязват и от Мароко", обяви говорителят на главния прокурор и подчерта, че само за миналата година са образувани 1006 досъдебни производства от прокуратурите в петте апелативни района. По думите й внесените в съда обвинителни актове са 523, като са били повдигнати обвинения на общо 940 лица. 590 са лицата, осъдени за каналджийство, като едва четири лица са получили оправдателни присъди за 2022 г.

Вътрешният министър Иван Демерджиев и главният прокурор Иван Гешев се засипаха взиамно с похвали, като демонстрираха все по-затоплящи се отношения. https://www. segabg.

 

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев отказа на главния прокурор Иван Гешев МВР да влезе заедно с прокуратурата и ДАНС в специално звено във връзка с предсрочните парламентарни избори.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата