Медия без
политическа реклама

Доскоро врагове, Демерджиев и Гешев се засипаха с похвали

МВР и прокуратурата обявиха, че са хванали 200 кг марихуана и са задържали дилъри-ученици

13 Дек. 2022
БГНЕС

Вътрешният министър Иван Демерджиев и главният прокурор Иван Гешев се засипаха взиамно с похвали, като демонстрираха все по-затоплящи се отношения.

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев предложи да се образува дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев и заместника му Пламена Цветанова. Това съобщи Министерството на правосъдието.

Първо, служебният вътрешен министър похвали на брифинг взаимодействието с прокуратурата в операцията срещу наркотиците. "Сред нашите приоритети беше хората, които разпространяват наркотици, да нямат достъп до децата и училищата. Успяхме да стигнем доста високо, помогна и акцията "Бяло", вчера заловихме над 200 кг наркотични вещества. По темата наркотици ние сме на едно мнение с прокуратурата и са все повече темите, по които сме на едно мнение", обяви той.

Министър Демерджиев подчерта, че действията на МВР ще продължат и извън територията на България, тъй като държавният глава на Турция е дал указания на турския вътрешен министър да съдейства на страната ни, включително за разпространението на наркотици и за каналджийството.  "В неделя ми предстои посещение в Турция, там ще дам данни на вътрешния министър", обяви още той.

След това Гешев му върна задочно похвалите откъм Благоевград, където присъства на церемонията в Благоевград при връчването на традиционните награди на магистрати и полицаи на името на италианския магистрат Джовани Фалконе.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев е категоричен, че не би арестувал лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както се случи при предшественика му Бойко Рашков. Не очаквайте от мен да извършвам незаконни арести, нямам идея фикс да арестувам никого.

Главният прокурор обяви, че операцията "Бяло" продължава. Веднага след това той добави:  „Голям е проблемът предвид действията на предишния министър на МВР, който с това, което направи, блокира работата на МВР с прокуратурата, а ние сме скачени съдове. Като допълним и унищожаването на спецпрокуратурата, която беше най-ефективна за борба с ОПГ и връщането ни назад с метод, неефективен за нашите европейски партньори. Наркотиците зариват улиците и тровят децата ни. Сигурен съм, че с взаимодействието, което сега имаме с МВР, ще решим голяма част от проблемите, макар и да сме доста закъснели".

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев отказа на главния прокурор Иван Гешев МВР да влезе заедно с прокуратурата и ДАНС в специално звено във връзка с предсрочните парламентарни избори.

"От страна на прокуратурата сме заровили томахавката. Това, че някой е начело на някоя институция и предпочита личния интерес пред този на народ, е въпрос на личностни особености, но резултатите от това са трагични – наркотици, убити и прегазени деца. Това е резултатът, за който прокуратурата и аз плащаме. От две години предупреждавам, че това ще се случи. С колегите от МВР ще дадем всичко, за да има справедливост за гражданите и да успокоим народа“, каза още Иван Гешев.

200 кг. марихуана и дилъри-ученици са хванати при полицейско-прокурорска акция

Рекордното количество марихуана – 200 кг,  за което говори вътрешният министър, било иззето при полицейска акция, проведена през нощта в Горна Оряховица, предава БГНЕС. Разкрито е депо за производство на дрога в село Джулюница. Сухата маса марихуана е била пакетирана и готова за пласиране. Това количество се равнява на 400 000 дози марихуана, чиято пазарна стойност се изчислява на 6 млн. лева. Оранжерията за производство на наркотика се намира в бивша фабрика в селото, каза на брифинг директорът на полицията във Велико Търново старши комисар Димитър Машов. Тя се използвала като логистичен център и място за преработка на веществото. 

При акция на ГДБОП и прокуратурата са задържани петима души, които са отглеждали голямо количество канабис в село Дъбово, Община Мъглиж, предаде Нова тв. Готовата продукция групата съхранявала в местна църква, без знанието на свещеника.

Задържани са общо 6 души. Първоначално са задържани двама дилъри - на 16 г. и на 21 г. След това 31-годишен организатор, пред който дилърите се отчитали веднъж седмично. Накрая е задържан и 30 г. доставчик на марихуаната. Групата работила предимно в района на училища в Горна Оряховица и Лясковец, казаха още от полицията. Обвинения ще бъдат повдигнати на общо 6 души. От прокуратурата ще им поискат постоянна мярка „задържане под стража”, посочи окръжният прокурор Таня Катрева. Всички задържани до момента са разпитани, сред тях и най-малкият потребител - 14-годишен ученик. 

Според показания на свидетели – ученици, една цигара от половин грам марихуана се купува на цена между 10 и 15 лева, посочиха още на брифинга. 

Близо 580 човека са арестувани при акцията в страната срещу наркотиците в хода на операция "Бяло". Образувани са 470 досъдебни производства, каза пред журналисти главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата