Медия без
политическа реклама

Децата на премиера Янев се оказаха в БЕХ и "Булгаргаз"

11 Авг. 2021
Илияна Кирилова

Децата на служебния премиер Стефан Янев работят в държавните дружества Българския енергиен холдинг (БЕХ) и "Булгаргаз", където са назначени без конкурс. Това става ясно от официален писмен отговор на служебния енергиен министър Андрей Живков на въпроси на депутата от ГЕРБ/СДС Димитър Янев. Янев пита дали децата на служебния премиер работят във въпросните държавни дружества, кога са били назначени, на каква длъжност и на какво правно основание, как се развива кариерата им през годините, какви са компетенциите, провеждан ли е конкурс и кой ги е предложил.

В  отговора на министъра не са посочени имената на пълнолетните деца на министър-председателя, но от социалните мрежи и от множество материали за Янев е известно, че той има син Костадин и дъщеря Екатерина.

Синът е назначен в БЕХ на 18 април 2017 г. По това време Стефан Янев е вицепремиер и министър на отбраната в първия служебен кабинет на Румен Радев. Синът, който е завършил висше образование със специалност Финанси, е започнал работа като младши експерт в дирекция "Проекти", после е преназначен като младши експерт в отдел "Газови проекти", а сега вече е експерт "Газови проекти" в същия отдел и дирекция. 

Дъщерята пък е назначена в Булгаргаз на 1 юни 2020 г. като експерт в отдел "Международно сътрудничество и връзки с обществеността". Сега е на длъжност експерт в отдел "Международно сътрудничество". Тя е завършила специалност "Публична администрация" в СУ.

В отговора на Живков изрично е посочено, че по смисъла на Търговския закон БЕХ и „Булгаргаз“ са търговски дружества и няма законово изискване за задължителни конкурси за заемане на длъжност. Дъщерята на Янев е подала молба, минала е няколко интервюта и е била назначена в "Булгаргаз". За сина няма подобна информация.

 

"Сега" припомня:

"Моите деца интересуват цяла България...", обяви само преди дни премиерът Янев след среща при президента, свързана с пожарите, ковида и мигрантите. "Да, имам деца, горд съм, че са възпитани, образовани и добри хора. Те имат техни - свои деца и съм щастлив и с двама внуци. Развиват тяхната кариера, знам къде работят и са на експертни позиции, друго не знам", посочи още служебният премиер на въпрос дали е вярно, че децата му работят в държавните енергийни фирми.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата