Медия без
политическа реклама

"Да, България'' се присъединява към ЕНП

Решението е ключово за предстоящите европейски избори на 9 юни

09 Март 2024ОбновенаЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА
БГНЕС
Христо Иванов

След двучасови дебати "Да, България'' реши да се присъедини към евопейското политическо семейство на ЕНП. Решението бе взето с гласовете на 533 делегати, присъстващи на третата национална конфереция на партията.

Било е обсъдено и дали "Да, България'' да се присъедини към АЛДЕ, където членуват ДПС, но идеята не събрала достатъчно гласове. 45 делегати пък са предложили партията да не се присъединява към европейски политически семейства.

Третата национална конференция на ''Да, България'' започна на фона на вътрешна опозиция и малко преди началото на преговорите с ГЕРБ-СДС за ротацията. Именно заради събитието разговорите между герберите и ПП-ДБ за бъдещето на кабинета бяха отложени за днес в 18:00 ч.

В началото на форума лидерът на ''Да, България'' Христо Иванов предложи партията да се присъедини към ЕНП. Това е важно за евроизборите, които ще се проведат на 9 юни. В същото политическо семейство е и ДСБ - част от "Демократична България", както и ГЕРБ. 

Обединени сили

За обединение на евроатлантическите сили заговори съпредседателят на "Демократична България'' и лидер на ДСБ Атанас Атанасов. Той бе първият гост, който взе думата в началото на конференцията. "В нашата коалиция сме събрани три демократични поколения. Трябва да подходим мъдро, за да водим българската държава напред. На българския герб и на парламента е записано, че "Съединението прави силата". Когато демократичните сили са обединени, България е вървяла напред, а когато сме разединени, тъмните сили ни дърпат към Азия. Не трябва да допускаме сега за пореден път у нас да потекат руските потоци. България има нужда от своите обединени евроатлантически сили", заяви Атанасов. 

В същия дух се изказа и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Той заговори за общност, която не иска промяна, защото се страхува, че тя ще накърни техните интереси. "Нямаме лукса да си позволяваме различията да ни раздалечават, а да ни правят по-можещи и по-умни'', заяви Петков пред делегатите и журналистите в залата. 

Партийният лидер на ''Да, България'' Христо Иванов коментира, че ''сега ни гледат и искат да видят на какво мирише - на вътрешни драми или на разединение''. Той похвали и евентуалния бъдещ премиер Мария Габриел за такта и търпението, които е проявила, както и че е стояла настрана от ''канонадата от реплики и квалификации'', които ГЕРБ и ПП-ДБ си размениха в последно време чрез медиите. Иванов заговори и за важността от детайлен документ между дясното обединение и герберите, с който да се гарантира на избирателите, че ще има реформи. 

В речта си пред гостите в залата Иванов коментира и изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че финансовият министър Асен Василев няма място в новото правителство. "Асен Василев е грешно име. Името на финансовия министър е в момента Еврозона, каза Иванов. "Асене, ще ти купя риза", каза Иванов и добави, че решителният момент,  който очакваме,  е благодарение на усилията на Асен Василев да ни приемат в Еврозоната. Според Иванов идеята Василев да бъде смненен граничи с много трудно обяснимо политическо поведение.

 "Каква е обосновката да сменим професор Тагарев?", попита още лидерът на ДБ, като даде да се разбере, че не желае и военният министър да бъде сменен при ротацията.

"Да, партията трябва да се демократизира, няма никакво съмнение в това", съгласи се с вътрешнопартийните критики Иванов. И обеща промени в устава догодина на отчетно-изборната конференция, тъй като този форум не е такъв.

Общи заседания

След края на конференцията бившият правосъден министър от кабинета "Петков'' и настоящ депутат на ПП-ДБ Надежда Йорданова каза, че ''Да, България'' са излезли с предложение към политическите си партньори, с които съставляват формацията ''Демократична България" - ДСБ и ''Зелено движение'', за консолидация на работата на ДБ. Идеята е трите формации да създадат програмен борд, ''който да изготви новата програма на обединението за свободна, сигурна и модерна България, която да отговари на новите предизвикателства, в които в момента живеем". Отправена е покана и към "Продължаваме промяната", както и към широк кръг от експерти.

На въпрос дали това не е стъпка към сформиране на партия ''Демократична България'', а не към обединение на различни формации, Йорданова заяви, че това е с тъпка към по-ефективно действаща ДБ, а всичко останало са спекулации, които не са на дневен ред.

Несъгласие

По време на встъпителното си слово в началото на конференцията съпредседателят на ПП-ДБ Китил Петков заяви, че е разговарял с кметове на ГЕРБ, които биха избрали Асен Василев пред предшественика му Владислав Горанов, тъй като Василев по-добре се е справил със заделянето на средствата за общините.Тези думи обаче предизвикаха гневна реакция в редиците на ГЕРБ. 

"Посредствените опити да се внесе разделение в най-голямата политическа партия в България и то часове преди началото на преговорите за управлението на страната в следващите месеци е нелепо, недостойно и неетично'', се казва в позиция, която може да бъде видяна на Фейсбук страницата на партията.

"След като от МРРБ през февруари 2024 г. в централния бюджет бяха възстановени онези 1.2 млрд. лв. за реализирането на общински проекти (което се оказа поредната “спекулативна” операция на Асен Василев), то с ново постановление на МС бяха отпуснати едва 400 млн. лв."

Това съобщи в профила си във фейсбук бившият регионален министър и настоящ депутат от ГЕРБ Николай Нанков.

В задочния спор се включи и настоящият регионален министър Андрей Цеков, който написа във "Фейсбук" : "В централния бюджет има близо 10 млрд. за капиталови разходи, от които Министерски съвет периодично превежда на МРРБ средства за плащания към общините, тогава, когато е необходимо. Към момента по бюджета на МРРБ са преведени 400 млн. и това е напълно достатъчно, тъй като все още не са постъпили никакви искания за авансови плащания от общините бенефициенти. Ако тази сума бъде изчерпана, съгласно Закона за бюджета, Министерският съвет ще предостави допълнителни средства."

Ключови думи:

Да България, ПП-ДБ