Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЦИК остави без последствия казуса с листите на ДБ

Бойко Борисов обяви, че хората му в комисията ще подкрепят дясната коалиция

16 Окт. 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Десните очакват решението на съда.

Проверката, която Централната избирателна комисия (ЦИК) започна, за да установи къде, освен в Стара Загора, са подавани кандидат-депутатски листи, подписани с електронен подпис, приключи. Резултатът е следният – в 12 районни избирателни комисии (РИК) са подадени такива листи, всичките от страна на „Демократична България” (ДБ). Това стана ясно на заседанието на ЦИК на 15 октомври.

Тук влиза и РИК-Стара Загора, откъдето тръгна целият казус, който сякаш заплашваше да срине дясната коалиция още преди да е стигнала до избори. Както изглежда, служителите в нито една друга районна комисия не са видяли нищо нередно във внасянето на документи с електронен подпис, след като единствено в Стара Загора настъпи проблем.

Ден по-рано комисарите отхвърлиха жалбата на ДБ срещу решението на старозагорската комисия да откаже регистрация на местната й листа. Сега обаче, когато е ясно, че още цели 11 комисии са регистрирали листи по предложения, подписани с електронен подпис, ЦИК не можа да реши каква да бъде следващата му стъпка.

 

Междувременно Цветозар Томов, говорител на ЦИК, определи като абсурден отказа на комисията да регистрира листа, подадена с е-подпис. Той подчерта, че не прави коментар в качеството си на говорител, а изразява лично мнение по въпроса: "Личното ми мнение е, че това беше доста сериозна грешка на ЦИК или по-скоро тя пропусна да поправи допусната грешка на РИК Стара Загора. Става въпрос за опит за регистрация с електронни подписи на документите. От проверката, която ЦИК направи, след като взе това решение, се установи, че има още 12 районни избирателни комисии, в които коалицията се е регистрирала по същия начин без никакви проблеми", обясни Томов пред БНТ.  Той добави, че ЦИК е взела решение да провери регистрациите с електронни подписи и на предишните избори - на 4 април и на 11 юли, и подчерта, че  "въпросът, който реално стои и който трябва да бъде решен, е да намерим начин като изборна администрация да регламентираме начина на подаване на документи с електронен подпис. И да не наказваме партиите и коалициите за работа, която ние не сме свършили". 

Водачът на ГЕРБ Бойко Борисов пък обяви: "Казах на Ципов (член на ЦИК от ГЕРБ - бел.ред.) четиримата ни представители в ЦИК да подкрепят ДБ. Да не изкарват нас виновни. Нека си четат законите, то не може да четеш само "Винету", каза бившият премиер в гр.Шипка, където откри предизборната кампания в Старозагорския избирателен район.

 

Заплахата „Демократична България” да претърпи крушение още преди изборите продължава да расте. Казусът с неуспешния й опит да регистрира кандидат-депутатите си в Стара Загора потенциално застрашава участието на коалицията в до 14 избирателни района от общо 31 в страната.

Какво се случи в ЦИК:

Членът на комисията Красимир Ципов (от квотата на ГЕРБ), който направи предложението за проверката и докладва резултатите от нея, излезе с неясно предложение. „Ще предложа на вниманието ви да приемем проект на решение, който да изглежда така: спазени ли са изискванията при регистриране на кандидатските листи от страна на упълномощените лица от „Демократична България-Обединение”, а именно изискванията на Изборния кодекс относно регистрирането на кандидатските листи и решение №599-НС от т.г. на ЦИК”, каза той. Цитираното решение съдържа указанията на комисията за стъпките, които участниците в изборите да следват, когато регистрират листи.

Тогава обаче в ЦИК изключиха микрофоните, както редовно правят, когато не искат да се разбере за какво говорят на иначе публичните им заседания. Тишината продължи няколко минути. Каквото и да е било обсъждано, не се разбра. Когато микрофоните отново заработиха, шефът на комисията Камелия Нейкова питаше колегите си дали имат предложения по доклада на Ципов – сякаш не беше чула собствените му думи. Микрофоните отново замлъкнаха. При следващото включване Нейкова продължи да пита дали някой ще предложи нещо, но й отвръщаха с мълчание.

Накрая заговори секретарят на ЦИК Севинч Солакова. Думите й прозвучаха буквално като присъда. „Това, което успявам днес да разбера, е, че ЦИК не знае каква е процедурата за регистрация на кандидатските листи. ЦИК днес констатира, че не знае какво е гласувала вчера”, започна тя.

Солакова продължи, че не се чувства, че е част от орган, който е призван да организира честни, демократични и законосъобразни избори. От думите й стана ясно, че смята, че работата на ЦИК не се провежда според Изборния кодекс. „Оттук-нататък нито едно решение на ЦИК не може да бъде гарант, че то е законосъобразен акт по организирането и произвеждането на изборите. Съжалявам, че трябва да направя тази констатация”, обобщи мрачно Солакова. При всеобщото мълчание изказването й увиснаха, тъй като им липсваше контекст.

Нейкова реагира на речта на Солакова като набързо закри заседанието.

Вероятно комисарите ще чакат да пристигне решението на административния съд в Стара Загора, където ДБ ще обжалва отхвърлената си листа в града.

В “Демократична България” изразяват недоумение от тежкия проблем, в който нагазиха заради това, че използват електронно подписани документи. Пред "Сега" членът на коалицията Ивайло Мирчев изтъкна, че и за предните избори през 2021 г.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?