Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДБ се е регистрирала електронно и за предните избори през 2021 г.

Административният съд в Стара Загора остава последният шанс на десните да спасят листата си в района

15 Окт. 2021Обновена
БГНЕС
Ивайло Мирчев (вляво) не каза кого смята за отговорен за случващото се, но съпредседателят на ДБ Христо Иванов обвини ГЕРБ и ДПС.

В “Демократична България” изразяват недоумение от тежкия проблем, в който нагазиха заради това, че използват електронно подписани документи.

Пред "Сега" членът на коалицията Ивайло Мирчев изтъкна, че и за предните избори през 2021 г. – на 4 април и на 11 юли, са подавали документи по същия начин, без обаче да се породи същият казус. "Изведнъж сега това се превърна в национална тема", учудено коментира Мирчев, който е кандидат за депутат.

Цветозар Томов - говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК), коментира пред "Сега", че съществува такава възможност, но не разполага с конкретна информация.

Сега казусът ще се решава от Административен съд - Стара Загора. Това е и последният шанс на десните да спасят листата си в района, тъй като според Мирчев няма възможност отказ на местните съдии да се обжалва във Върховния административен съд.

Централната избирателна комисия (ЦИК) поиска от всички районни избирателни комисии да проверят за проблеми, сходни с възникналия при проваления опит за регистрацията на десните в Стара Загора. Резултатите от проверката ще покажат дали положението на ДБ няма да стигне до най-лошия възможен вариант.

Заплахата „Демократична България” да претърпи крушение още преди изборите продължава да расте. Казусът с неуспешния й опит да регистрира кандидат-депутатите си в Стара Загора потенциално застрашава участието на коалицията в до 14 избирателни района от общо 31 в страната.

Мирчев сподели и интересен факт - буквално часове, след като възниква казусът, журналистът и политик Николай Бареков е внесъл жалба в пловдивската РИК, с която атакува местната листа на ДБ на същите основания. Жалбата е добре подготвена, което поражда съмнения сред десните дали случващото се не е предварително планирано.

А флашката?

Тази сутрин юристът и бивш председател на парламента Ива Митева от "Има такъв народ" коментира пред Нова ТВ, че най-съществен е въпросът за флаш паметта с документите, която приносителите е трябвало да предадат в срок в РИК-Стара Загора, заедно с книжата на хартия. "Проблем е, че това хартиено предложение не е придружено от флаш паметта, за да може да се сравни", посочи Митева.

Десните твърдят, че флаш паметта е предадена преди изтичането на крайния срок за регистрация, който беше 17 часа на 12 октомври. Изборните чиновници са направили проверка, която е удостоверила, че всички необходими документи са налице. От решението на РИК-Стара Загора обаче излиза, че са получили техническия носител след 18 часа. От ДБ разчитат на видеозаписа от процедурата, за да докажат правотата си.

Професионално мнение

Юристът Грета Ганева прави прочит на решението на ЦИК по казуса. Тя посочва, че от него става ясно, че РИК-Стара Загора е получила документите в оригинал на флашката, проверила е съдържанието и автора им. И коментира, че комисията няма право да откаже да приеме документите, само защото не са на хартия със заверка. Като аргумент цитира Закона за електронното управление, според който административните органи са "длъжни да предоставят всички услуги в рамките на своята компетентност и по електронен път, освен ако закон предвижда особена форма за извършване на отделни действия или издаване на съответни актове".

"РИК е орган, осъществяващ публична функция, а регистрацията на кандидатите за депутати, представлява чиста проба администриране, т. е представлява услуга. Следователно, РИК и ЦИК няма какво да чакат да им се посочи в закон коя услуга да предоставят чрез подаване на електронни документи, а са длъжни по закон да предоставят ВСИЧКИ услуги и по електронен път", набляга Ганева.

От архива

Междувременно във Фейсбук се появи декларация, подписана с електронен подпис, на Красимир Гаджоков, кандидатствал и одобрен за наблюдател на референдума от 2016 г. Документът е приет от ЦИК без възражения.

Още по темата